Lasagne ze szparagami - przepis z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Lasagne ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

300 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości.

Krok 2

Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu gdy będzie rumiane.

Krok 3

Dodaj pomidory oraz żeby sos nabrał ziołowego smaku i idealnej konsystencji Fix Knorr. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera.

Krok 5

Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mozzarelli możesz użyć zwykłego żółtego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szparagamiLasagne ze szparagami

Jeśli chcesz urozmaicić smak bolońskiej lasagne, zainspiruj się tym przepisem i dodaj do niej zielone szparagi. Kuchnia to doskonałe miejsce do eksperymentowania z różnymi smacznymi składnikami. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie.

Dla kogo?

Lasagne ze szparagami to sposób na połączenie miłości do klasycznej włoskiej kuchni oraz świeżych warzyw sezonowych. Do przyrządzenia sosu bolońskiego będziesz potrzebować mielonej wieprzowiny i wołowiny oraz pomidorów z puszki. Mięso podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni, po czym dodaj przeznaczoną do lasagne przyprawę połączoną z pomidorami. Całość gotuj na wolnym ogniu. 

Na jaką okazję?

Tak przygotowany sos do lasagne ze szparagami rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj płatami ugotowanego wcześniej makaronu. Nałóż ponownie sos, a także kilka szparagów – pamiętaj, aby wcześniej pozbawić je zdrewniałych końcówek. Są to warzywa, które kojarzą się dość wykwintnie, więc lasagne ze szparagami z dumą możesz serwować podczas proszonej kolacji.

Czy wiesz, że?

Lasagne ze szparagami posyp startą mozzarellą, którą możesz także zastąpić twardym żółtym serem. Układaj kolejne warstwy składników, aż do ich wyczerpania – w ten sposób, by na wierzchu umieścić starty ser oraz kilka szparagów. Dzięki temu danie będzie się efektownie prezentować, a przepis na lasagne ze szparagami stanie się twoim popisowym numerem.

Dla urozmaicenia:

Lasagne ze szparagami zapiekaj w piekarniku, aż mozzarella całkowicie się roztopi. Podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Jak jeszcze wzbogacić lasagne ze szparagami? Przepis będzie kompletny, gdy zaserwujesz potrawę ze świeżą sałatą, pomidorami, ogórkiem i oliwkami.