Lasagne ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

220 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

300 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości.

Krok 2

Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu gdy będzie rumiane.

Krok 3

Dodaj pomidory oraz żeby sos nabrał ziołowego smaku i idealnej konsystencji Fix Knorr. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera.

Krok 5

Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mozzarelli możesz użyć zwykłego żółtego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szparagamiLasagne ze szparagami

Jeśli chcesz urozmaicić smak bolońskiej lasagne, zainspiruj się tym przepisem i dodaj do niej zielone szparagi. Do przyrządzenia klasycznego sosu bolońskiego będziesz potrzebować mielonej wieprzowiny i wołowiny oraz pomidorów z puszki. Mięso podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni, po czym dodaj przeznaczoną do lasagne przyprawę połączoną z pomidorami. Całość gotuj na wolnym ogniu. Tak przygotowany sos rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj płatami ugotowanego wcześniej makaronu. Nałóż ponownie sos, a także kilka szparagów – pamiętaj, aby wcześniej pozbawić je zdrewniałych końcówek. Posyp startą mozzarellą, którą możesz także zastąpić twardym żółtym serem. Układaj kolejne warstwy składników, aż do ich wyczerpania – w ten sposób, by na wierzchu umieścić starty ser oraz kilka szparagów. Dzięki temu danie będzie się efektownie prezentować. Lasagne zapiekaj w piekarniku, aż mozzarella całkowicie się roztopi. Podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie.