Lasagne ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagne ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

222 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

300 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości.

Krok 2

Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu gdy będzie rumiane.

Krok 3

Dodaj pomidory oraz żeby sos nabrał ziołowego smaku i idealnej konsystencji Fix Knorr. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera.

Krok 5

Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mozzarelli możesz użyć zwykłego żółtego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szparagamiLasagne ze szparagami

Jeśli chcesz urozmaicić smak bolońskiej lasagne, zainspiruj się tym przepisem i dodaj do niej zielone szparagi. Do przyrządzenia klasycznego sosu bolońskiego będziesz potrzebować mielonej wieprzowiny i wołowiny oraz pomidorów z puszki. Mięso podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni, po czym dodaj przeznaczoną do lasagne przyprawę połączoną z pomidorami. Całość gotuj na wolnym ogniu. Tak przygotowany sos rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj płatami ugotowanego wcześniej makaronu. Nałóż ponownie sos, a także kilka szparagów – pamiętaj, aby wcześniej pozbawić je zdrewniałych końcówek. Posyp startą mozzarellą, którą możesz także zastąpić twardym żółtym serem. Układaj kolejne warstwy składników, aż do ich wyczerpania – w ten sposób, by na wierzchu umieścić starty ser oraz kilka szparagów. Dzięki temu danie będzie się efektownie prezentować. Lasagne zapiekaj w piekarniku, aż mozzarella całkowicie się roztopi. Podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie.