
Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
400 gramów
300 gramów
300 gramów
200 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości.
Krok 2
Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu gdy będzie rumiane.
Krok 3
Dodaj pomidory oraz żeby sos nabrał ziołowego smaku i idealnej konsystencji Fix Knorr. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera.
Krok 5
Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

Dobra rada:
Zamiast mozzarelli możesz użyć zwykłego żółtego sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Lasagne Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne ze szparagami
Jeśli chcesz urozmaicić smak bolońskiej lasagne, zainspiruj się tym przepisem i dodaj do niej zielone szparagi. Kuchnia to doskonałe miejsce do eksperymentowania z różnymi smacznymi składnikami. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie.
Dla kogo?
Lasagne ze szparagami to sposób na połączenie miłości do klasycznej włoskiej kuchni oraz świeżych warzyw sezonowych. Do przyrządzenia sosu bolońskiego będziesz potrzebować mielonej wieprzowiny i wołowiny oraz pomidorów z puszki. Mięso podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni, po czym dodaj przeznaczoną do lasagne przyprawę połączoną z pomidorami. Całość gotuj na wolnym ogniu.
Na jaką okazję?
Tak przygotowany sos do lasagne ze szparagami rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj płatami ugotowanego wcześniej makaronu. Nałóż ponownie sos, a także kilka szparagów – pamiętaj, aby wcześniej pozbawić je zdrewniałych końcówek. Są to warzywa, które kojarzą się dość wykwintnie, więc lasagne ze szparagami z dumą możesz serwować podczas proszonej kolacji.
Czy wiesz, że?
Lasagne ze szparagami posyp startą mozzarellą, którą możesz także zastąpić twardym żółtym serem. Układaj kolejne warstwy składników, aż do ich wyczerpania – w ten sposób, by na wierzchu umieścić starty ser oraz kilka szparagów. Dzięki temu danie będzie się efektownie prezentować, a przepis na lasagne ze szparagami stanie się twoim popisowym numerem.
Dla urozmaicenia:
Lasagne ze szparagami zapiekaj w piekarniku, aż mozzarella całkowicie się roztopi. Podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Jak jeszcze wzbogacić lasagne ze szparagami? Przepis będzie kompletny, gdy zaserwujesz potrawę ze świeżą sałatą, pomidorami, ogórkiem i oliwkami.