Lasagne ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

405 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

300 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości.

Krok 2

Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu gdy będzie rumiane.

Krok 3

Dodaj pomidory oraz żeby sos nabrał ziołowego smaku i idealnej konsystencji Fix Knorr. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera.

Krok 5

Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mozzarelli możesz użyć zwykłego żółtego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szparagamiLasagne ze szparagami

Jeśli chcesz urozmaicić smak bolońskiej lasagne, zainspiruj się tym przepisem i dodaj do niej zielone szparagi. Kuchnia to doskonałe miejsce do eksperymentowania z różnymi smacznymi składnikami. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie.

Dla kogo?

Lasagne ze szparagami to sposób na połączenie miłości do klasycznej włoskiej kuchni oraz świeżych warzyw sezonowych. Do przyrządzenia sosu bolońskiego będziesz potrzebować mielonej wieprzowiny i wołowiny oraz pomidorów z puszki. Mięso podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni, po czym dodaj przeznaczoną do lasagne przyprawę połączoną z pomidorami. Całość gotuj na wolnym ogniu. 

Na jaką okazję?

Tak przygotowany sos do lasagne ze szparagami rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj płatami ugotowanego wcześniej makaronu. Nałóż ponownie sos, a także kilka szparagów – pamiętaj, aby wcześniej pozbawić je zdrewniałych końcówek. Są to warzywa, które kojarzą się dość wykwintnie, więc lasagne ze szparagami z dumą możesz serwować podczas proszonej kolacji.

Czy wiesz, że?

Lasagne ze szparagami posyp startą mozzarellą, którą możesz także zastąpić twardym żółtym serem. Układaj kolejne warstwy składników, aż do ich wyczerpania – w ten sposób, by na wierzchu umieścić starty ser oraz kilka szparagów. Dzięki temu danie będzie się efektownie prezentować, a przepis na lasagne ze szparagami stanie się twoim popisowym numerem.

Dla urozmaicenia:

Lasagne ze szparagami zapiekaj w piekarniku, aż mozzarella całkowicie się roztopi. Podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Jak jeszcze wzbogacić lasagne ze szparagami? Przepis będzie kompletny, gdy zaserwujesz potrawę ze świeżą sałatą, pomidorami, ogórkiem i oliwkami.