Makaron do rosołu – jaki wybrać? Jak zrobić go samemu?

Jak samodzielnie przygotować makaron do rosołu? Jak długo zagniatać ciasto oraz jakich składników użyć, by swoim smakiem przypominał ten babciny? Odkrywamy tajniki idealnego makaronu jajecznego, który sprawdzi się, jako dodatek do rosołu, ale też wielu innych polskich zup.

Tradycyjny, staropolski rosół z kury serwowany jest z makaronem jajecznym i natką pietruszki. Na jego powierzchni pływają oka tłuszczu, a w środku unoszą się kawałki drobno pokrojonej marchewki. To danie, które zna i lubi zdecydowana większość z nas, czego dowodem jest częsta obecność tej zupy na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie mogłaby się jednak udać, gdyby zabrakło w niej dobrego makaronu. Jeśli chcemy mieć stu procentową pewność, co do jego jakości oraz pochodzenia, możemy podjąć rękawicę i spróbować przygotować go samodzielnie. Oto, jak zrobić swojski makaron do rosołu.

Jak zrobić dobry makaron do rosołu?

Zastanawiacie się, jak zrobić makaron do rosołu, który będzie miał odpowiednią konsystencję i smak? Okazuje się, że to wcale nie takie trudne i właściwie każdy może podjąć wyzwanie. W jego przygotowanie można zaangażować również najmłodszych domowników. Zagniatanie ciasta może stać się prawdziwą frajdą. Do wykonania makaronu będziemy potrzebować:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej typu 450 (szklanka pojemność 250 ml),
  • sól,
  • 1 łyżka dobrej oliwy.

Przygotowanie naszego makaronu rozpoczynamy od wysypania na stolnicę mąki i wykonanie w niej lekkiego wgłębienia. Do mąki dodajemy jedno całe jajko i dwa żółtka, ok. 1/3 łyżeczki soli oraz łyżkę oliwy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i rozpoczynamy zagniatanie. Ciasto możecie uznać za gotowe w momencie, kiedy stanie się jednolite i idealnie gładkie. Tak przygotowane formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, by odpoczęło na ok. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto dzielimy na trzy kawałki. Jedną porcję kładziemy na oprószoną wcześniej mąką stolnicę i jak najcieniej wałkujemy. Tak powstały „placek” zwijamy w ciasny rulon i kroimy kluski. Warto użyć do tego bardzo ostrego noża, który ułatwi nam pracę. Pokrojony makaron wrzucamy do miseczki i delikatnie posypujemy mąką. Tą samą czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta.

Jak ugotować makaron do rosołu? Pokrojone drobno kluski wrzucamy na wcześniej osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu – woda ma jedynie delikatnie bulgotać. To, jak długo będzie dochodził zależy od naszego ciasta i grubości makaronu. Warto już po upływie dwóch minut sprawdzić, czy jest wystarczająco miękki.

Tajniki dobrego makaronu

Kluczem do przygotowania dobrego makaronu nie jest jedynie sprawdzony przepis, ale także jakość składników. Jajka powinny pochodzić od wiejskich kur, które żyją na wolności w swoim naturalnym środowisku. Jeśli takich nie mamy, w sklepie wybierzmy jaja od kur z wolnego wybiegu. Sama mąka powinna cechować się dużą zawartością glutenu. Dobrym wyborem będzie mąka pszenna tortowa (typ 450) lub do włoskiej pizzy (typ 00).

Niebagatelną rolę odgrywa samo zagniecenie ciasta. Jest to proces, który zajmuje najwięcej czasu i wymaga od nas cierpliwości, dlatego nie zniechęcajcie się, jeśli po 20 minutach efekt nie będzie jeszcze zadowalający. Zagniatajcie ciasto metodą „do środka” do całkowitego połączenia się składników.

Domowy makaron na dłużej

Przygotowanie domowego makaronu nie jest bardzo skomplikowane, ale zajmuje sporo czasu. Warto więc pomyśleć nad zrobieniem większej ilości i zamrożeniem go na później. Surowe kluski należy wtedy odpowiednio poporcjować, włożyć do woreczków na mrożonki i szczelnie zamknąć. Warto wiedzieć, że świeżo przygotowanego makaronu nie musimy też od razu gotować. Równie dobrze możemy zostawić go na desce na około godzinę. Kiedy lekko przyschnie należy delikatnie go porozrywać i oprószyć mąką. W takiej postaci możemy przechowywać go w lodówce nawet 2 dni.

Gotowy makaron – sprawdzona alternatywa dla domowych klusek

Jaki makaron do rosołu będzie najlepszy? Choć dla wielu osób nic nie jest w stanie przebić smaku makaronu domowej roboty, często jesteśmy zmuszeni lub po prostu chcemy sięgnąć po gotowe wyroby. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele tego rodzaju produktów. Który z nich wybrać? Makaronem najbardziej zbliżonym do domowego będzie cienki makaron jajeczny typu nitki o najprostszym składzie. Taki makaron możemy również dodać do zupy pomidorowej lub zupy grzybowej.