Rosół z kury

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

201

5594 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4096 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.

Rosół z kury - Krok 1

Krok 2

Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.

Rosół z kury - Krok 2

Krok 3

Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.

Rosół z kury - Krok 3

Krok 4

Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

Rosół z kury - Krok 4

Krok 5

Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.

Rosół z kury - Krok 5

Krok 6

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.

Rosół z kury - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

226

Opinie o przepisie

  • Paulina Marzejan

    Paulina Marzejan , 29.03.2020

    TAK. Rosół to ulubiona zupa w mojej rodzinie. Ja jednak przygotowuję go w wolnowarze! 8h na niskiej temperaturze i rosół wychodzi najlepszy na świecie. Wystarczy mięsko i warzywka najpoerw podpiec w naczyniu wolnowara w piekarniku przez 20 min. Później zalać wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy i zostawić w wolnowarze na 8h nie odkrywając! Rosół wstawiam wieczorem i na 2 dzień mam gotową zupę! Wolnowar to urządzenie bez którego nie wyobrażam sobie mojego gotowania! :) Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Christinee14 J

    Christinee14 J , 08.03.2020

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 05.02.2020

    Przepyszny przepis na przepyszny rosół

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ILONA MARIA Rutkowska

    ILONA MARIA Rutkowska , 18.09.2019

    Bardzo dobry polecam robiłam z kury i połączyłam z indykiem smakował gościom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pacz

    Jan Pacz , 05.12.2017

    wszystko ok.ale u mnie marchewka musi być w krążki czyli w talarki.W kostkę to marchewka z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Akin Kuba

    Akin Kuba , 30.11.2017

    Jak tradycyjny rosół z kury to bez chemii w postaci kostek knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Opalony

    Daniel Opalony , 21.10.2017

    pierwszy raz zrobiłem sam zupę.A la z pomocą tego przepisu wyszła elegancko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 12.10.2017

    Ulubiona zupka, gości co niedzielę na moim stole. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców , 07.05.2017

    Ja bym jeszcze dodał szponder wołowy Ok 40 dag.Wtedy rosołek jest Ok.Ale przepis jest bardzo dobry.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Sokołowska

    Kasia Sokołowska , 02.05.2017

    A mój rosół jest zawsze jakiś taki zawiesisty...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Meeel Tomato

    Meeel Tomato , 04.04.2017

    Rosół to najpyszniejsza zupa na świecie :) Ja zawsze dodaję świeży lubczyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Banasiak

    Elzbieta Banasiak , 01.01.2017

    jak za dużo marchewki dodaje czosnek pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Owczarek

    Darek Owczarek , 01.01.2017

    Rosół z kury to zupa z mięsa i włoszczyzny. Czym więcej mięsa tym tłuściejsza , a czym więcej warzyw tym smaczniejsza. Dodać do przepisu należy czosnek , liść laurowy, seler, lubczyk i ziele angielskie , a wyrzucić te paskudne w smaku kostki rosołowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 11.09.2016

    Za duzo marchwi slodki rosół :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kostecka

    Anna Kostecka , 11.09.2016

    A to jak żywą kurę wrzucę to może być? Mój Boże to moja babcia i prababcia powinny dożywocie dostać. I w ogóle wszyscy, którzy urodzili się przed wojną i po wojnie i wszyscy, którzy zupy gotują i podają je dzieciom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Rybicka Kutyła

    Aneta Rybicka Kutyła , 11.09.2016

    Rosolek pyszna sprawa uwielbiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szwedzka

    Anna Szwedzka , 11.09.2016

    Rosół z kury z kostką rosołową?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Sobczyk

    Katarzyna Sobczyk , 11.09.2016

    Rosół ale na litość po co kostka. Wystarczy sól pieprz i mega dużo warzyw: pół garnka marchew pietruszka, seler z nacią, cebula opieczona lub w łupince, włoska kapusta, por plus lubczyk. Smak nie do podrobienia. I ważna zasada rosół gotujemy na minimalnym ogniu żeby smaki się wydobyly.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hinc

    Monika Hinc , 11.09.2016

    Lubie taki z warzywami dobrze przyprawione. Musi być lekko pikantny i nie może być mdly. A makaron? Dowolny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Zielska

    Małgorzata Zielska , 11.09.2016

    Ja nie lubię rosolu. Za to u mnie w domu wszyscy lubią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Pilarczyk

    Wojciech Pilarczyk , 11.09.2016

    Agnieszka Sosna - jest ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Pudełko

    Mirek Pudełko , 11.09.2016

    Nie przesadzaj :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Purchla

    Marta Purchla , 11.09.2016

    nie lubię rosołu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winiarz

    Alicja Winiarz , 11.09.2016

    Ja rosołu nie jem juz 10 lat bo nie lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Puszkiewicz

    Marcin Puszkiewicz , 11.09.2016

    Joanna Jasińska, a gotowane na wiejskiej kurze będzie w porządku? A jeśli gotowane na kurze bez skóry, czyli na czystym mięsie, na przykład z piersi, która zawiera śladowe ilości węgli i niewiele tłuszczu, jeśli nie karmię dzieci tym, czego nie lubią, nie zmuszam ich do jedzenia - to też więzienie? Też jestem zły

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sakson

    Andrzej Sakson , 11.09.2016

    Nie lubię rosołu :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Urbańska

    Barbara Urbańska , 11.09.2016

    Ja prdl...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc , 11.09.2016

    Pani Anno, pozwolilam sobie wkleic ten przepis na czacie, prosze zerknac :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Łokuciewski

    Karol Łokuciewski , 11.09.2016

    Moja partnerka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Rozmianiec

    Danuta Rozmianiec , 11.09.2016

    po co kostki rosołowe ?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z kuryRosół z kury

Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiadu w większości polskich domów. Ugotowanie pysznego rosołu to sztuka, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Tajemnica aromatycznego rosołu tkwi w doborze mięsa. Im lepszej jest ono jakości, tym rosół będzie smaczniejszy. Tradycyjny polski rosół gotuje się na kurze, ale można dodać też inne gatunki mięsa – kawałek indyka, kaczki, gęsi czy pręgi wołowej. Ważne jest, aby po zagotowaniu zebrać z powierzchni wywaru tak zwane szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Zapewni to klarowność rosołu. Polskie gospodynie opiekają też nad ogniem cebulę przed wrzuceniem jej do wywaru, co dodaje mu fantastycznego aromatu i koloru. Tradycyjny polski rosół podawany jest z cienkim makaronem typu niteczki, z pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewką i obowiązkowo – z natką świeżej pietruszki. Przy podawaniu tej zupy istotna jest temperatura – rosół musi być bardzo ciepły, niemal gorący.