
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.

Krok 2
Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.

Krok 3
Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.

Krok 4
Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

Krok 5
Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.

Krok 6
Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Sałatkę jarzynową. ZERO WASTE w kuchni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół z kury
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiadu w większości polskich domów. Ugotowanie pysznego rosołu drobiowego to sztuka, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić rosół z kury, by przywoływał najlepsze wspomnienia związane z domową kuchnią? Tajemnica aromatycznego rosołu z kurczaka tkwi w doborze mięsa. Im lepszej jest ono jakości, tym danie będzie smaczniejsze. Co jeszcze należy wiedzieć? Zerknij do naszego przepisu na rosół z kury – wyjaśniamy w nim wszystko krok po kroku.
Dla kogo? Serce każdego miłośnika tradycyjnych potraw zabije szybciej na widok rosołu drobiowego. Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest trudne, wymaga jednak nieco cierpliwości i znajomości kilku przydatnych trików. Polscy kucharze opiekają nad ogniem cebulę przed wrzuceniem jej do wywaru, co dodaje rosołowi z kurczaka fantastycznego aromatu i koloru.
Na jaką okazję? Przepis na rosół z kury zarezerwowany jest zazwyczaj na bardziej uroczyste spotkania przy stole. Niedzielny obiad, podczas którego cała rodzina może wreszcie spotkać się bez pośpiechu po pracowitym tygodniu, jest jednym z nich. Rosół z kury potraktuj również jako okazję do poszerzania swojej kulinarnej wiedzy. Pamiętaj o tym, aby po zagotowaniu rosołu drobiowego zebrać z powierzchni wywaru tak zwane szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Zapewni to klarowność rosołu.
Czy wiesz, że? Tradycyjny polski rosół z kury podawany jest z cienkim makaronem typu niteczki, z pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewką i obowiązkowo – z natką świeżej pietruszki. Przy podawaniu tej zupy istotna jest temperatura – rosół z kurczaka musi być bardzo ciepły, niemal gorący.
Dla urozmaicenia: Tradycyjny polski rosół gotuje się na kurze, ale można dodać też inne gatunki mięsa – kawałek indyka, kaczki, gęsi czy pręgi wołowej. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie rosołu drobiowego bez dodatku lubczyku. Masz ochotę na mniej oczywiste rozwiązania? Interesującym akcentem w przepisie na rosół z kury będzie seler naciowy.