Rosół z kury

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

199

5449 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4090 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.

Rosół z kury - Krok 1

Krok 2

Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.

Rosół z kury - Krok 2

Krok 3

Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.

Rosół z kury - Krok 3

Krok 4

Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

Rosół z kury - Krok 4

Krok 5

Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.

Rosół z kury - Krok 5

Krok 6

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.

Rosół z kury - Krok 6
226

Opinie o przepisie

  • Paulina Marzejan

    Paulina Marzejan

    TAK. Rosół to ulubiona zupa w mojej rodzinie. Ja jednak przygotowuję go w wolnowarze! 8h na niskiej temperaturze i rosół wychodzi najlepszy na świecie. Wystarczy mięsko i warzywka najpoerw podpiec w naczyniu wolnowara w piekarniku przez 20 min. Później zalać wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy i zostawić w wolnowarze na 8h nie odkrywając! Rosół wstawiam wieczorem i na 2 dzień mam gotową zupę! Wolnowar to urządzenie bez którego nie wyobrażam sobie mojego gotowania! :) Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Christinee14 J

    Christinee14 J

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska

    Przepyszny przepis na przepyszny rosół

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ILONA MARIA Rutkowska

    ILONA MARIA Rutkowska

    Bardzo dobry polecam robiłam z kury i połączyłam z indykiem smakował gościom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pacz

    Jan Pacz

    wszystko ok.ale u mnie marchewka musi być w krążki czyli w talarki.W kostkę to marchewka z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Akin Kuba

    Akin Kuba

    Jak tradycyjny rosół z kury to bez chemii w postaci kostek knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Opalony

    Daniel Opalony

    pierwszy raz zrobiłem sam zupę.A la z pomocą tego przepisu wyszła elegancko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska

    Ulubiona zupka, gości co niedzielę na moim stole. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców

    Ja bym jeszcze dodał szponder wołowy Ok 40 dag.Wtedy rosołek jest Ok.Ale przepis jest bardzo dobry.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Sokołowska

    Kasia Sokołowska

    A mój rosół jest zawsze jakiś taki zawiesisty...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Meeel Tomato

    Meeel Tomato

    Rosół to najpyszniejsza zupa na świecie :) Ja zawsze dodaję świeży lubczyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Banasiak

    Elzbieta Banasiak

    jak za dużo marchewki dodaje czosnek pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Owczarek

    Darek Owczarek

    Rosół z kury to zupa z mięsa i włoszczyzny. Czym więcej mięsa tym tłuściejsza , a czym więcej warzyw tym smaczniejsza. Dodać do przepisu należy czosnek , liść laurowy, seler, lubczyk i ziele angielskie , a wyrzucić te paskudne w smaku kostki rosołowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski

    Za duzo marchwi slodki rosół :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kostecka

    Anna Kostecka

    A to jak żywą kurę wrzucę to może być? Mój Boże to moja babcia i prababcia powinny dożywocie dostać. I w ogóle wszyscy, którzy urodzili się przed wojną i po wojnie i wszyscy, którzy zupy gotują i podają je dzieciom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Rybicka Kutyła

    Aneta Rybicka Kutyła

    Rosolek pyszna sprawa uwielbiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szwedzka

    Anna Szwedzka

    Rosół z kury z kostką rosołową?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Sobczyk

    Katarzyna Sobczyk

    Rosół ale na litość po co kostka. Wystarczy sól pieprz i mega dużo warzyw: pół garnka marchew pietruszka, seler z nacią, cebula opieczona lub w łupince, włoska kapusta, por plus lubczyk. Smak nie do podrobienia. I ważna zasada rosół gotujemy na minimalnym ogniu żeby smaki się wydobyly.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hinc

    Monika Hinc

    Lubie taki z warzywami dobrze przyprawione. Musi być lekko pikantny i nie może być mdly. A makaron? Dowolny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Zielska

    Małgorzata Zielska

    Ja nie lubię rosolu. Za to u mnie w domu wszyscy lubią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Pilarczyk

    Wojciech Pilarczyk

    Agnieszka Sosna - jest ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Pudełko

    Mirek Pudełko

    Nie przesadzaj :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Purchla

    Marta Purchla

    nie lubię rosołu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winiarz

    Alicja Winiarz

    Ja rosołu nie jem juz 10 lat bo nie lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Puszkiewicz

    Marcin Puszkiewicz

    Joanna Jasińska, a gotowane na wiejskiej kurze będzie w porządku? A jeśli gotowane na kurze bez skóry, czyli na czystym mięsie, na przykład z piersi, która zawiera śladowe ilości węgli i niewiele tłuszczu, jeśli nie karmię dzieci tym, czego nie lubią, nie zmuszam ich do jedzenia - to też więzienie? Też jestem zły

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sakson

    Andrzej Sakson

    Nie lubię rosołu :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Urbańska

    Barbara Urbańska

    Ja prdl...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc

    Pani Anno, pozwolilam sobie wkleic ten przepis na czacie, prosze zerknac :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Łokuciewski

    Karol Łokuciewski

    Moja partnerka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Rozmianiec

    Danuta Rozmianiec

    po co kostki rosołowe ?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z kuryRosół z kury

Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiadu w większości polskich domów. Ugotowanie pysznego rosołu to sztuka, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Tajemnica aromatycznego rosołu tkwi w doborze mięsa. Im lepszej jest ono jakości, tym rosół będzie smaczniejszy. Tradycyjny polski rosół gotuje się na kurze, ale można dodać też inne gatunki mięsa – kawałek indyka, kaczki, gęsi czy pręgi wołowej. Ważne jest, aby po zagotowaniu zebrać z powierzchni wywaru tak zwane szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Zapewni to klarowność rosołu. Polskie gospodynie opiekają też nad ogniem cebulę przed wrzuceniem jej do wywaru, co dodaje mu fantastycznego aromatu i koloru. Tradycyjny polski rosół podawany jest z cienkim makaronem typu niteczki, z pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewką i obowiązkowo – z natką świeżej pietruszki. Przy podawaniu tej zupy istotna jest temperatura – rosół musi być bardzo ciepły, niemal gorący.