
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso na rosół umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.

Krok 2
Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa do rosołu obierz.

Krok 3
Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.

Krok 4
Do wywaru na rosół drobiowy dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

Krok 5
Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.

Krok 6
Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby Twój rosół z kury miał pełnię smaku, sięgnij po mięso z młodego kurczaka i gotuj go powoli na małym ogniu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Rosół z kury
Rosół z kury
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiadu w większości polskich domów. Ugotowanie pysznego rosołu drobiowego to sztuka, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić rosół z kury, by przywoływał najlepsze wspomnienia związane z domową kuchnią? Tajemnica aromatycznego rosołu z kurczaka tkwi w doborze mięsa. Im lepszej jest ono jakości, tym danie będzie smaczniejsze. Co jeszcze należy wiedzieć? Zerknij do naszego przepisu na rosół z kury – wyjaśniamy w nim wszystko krok po kroku.
Dla kogo?
Serce każdego miłośnika tradycyjnych potraw zabije szybciej na widok rosołu drobiowego. Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest trudne, wymaga jednak nieco cierpliwości i znajomości kilku przydatnych trików. Polscy kucharze opiekają nad ogniem cebulę przed wrzuceniem jej do wywaru, co dodaje rosołowi z kurczaka fantastycznego aromatu i koloru. Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie sprawdzonego sposobu na aromatyczny bulion, to nasz rosół będzie doskonałym wyborem.
Na jaką okazję?
Przepis na rosół z kury zarezerwowany jest zazwyczaj na bardziej uroczyste spotkania przy stole. Niedzielny obiad, podczas którego cała rodzina może wreszcie spotkać się bez pośpiechu po pracowitym tygodniu, jest jednym z nich. Rosół z kury potraktuj również jako okazję do poszerzania swojej kulinarnej wiedzy. Pamiętaj o tym, aby po zagotowaniu rosołu drobiowego zebrać z powierzchni wywaru tak zwane szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Zapewni to klarowność rosołu.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny polski rosół z kury podawany jest z cienkim makaronem typu niteczki, z pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewką i obowiązkowo – z natką świeżej pietruszki. Przy podawaniu tej zupy istotna jest temperatura – rosół z kurczaka musi być bardzo ciepły, niemal gorący.
Dla urozmaicenia:
Tradycyjny polski rosół gotuje się na kurze, ale można dodać też inne gatunki mięsa – kawałek indyka, kaczki, gęsi czy pręgi wołowej. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie rosołu drobiowego bez dodatku lubczyku. Masz ochotę na mniej oczywiste rozwiązania? Interesującym akcentem w przepisie na rosół z kury będzie seler naciowy. Nasz przepis na rosół pozwala na różne wariacje, które możesz dostosować do własnych upodobań.
Jeżeli nasz przepis na rosół przypadł Ci do gustu, wypróbuj także Tagliatelle z kurkami i kurczakiem lub zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami.




















































