Aromatyczny rosół wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół wołowy

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i zalej 2 litrami wody. Gotuj przez około pół godziny. W czasie gotowania zdejmuj wszystko, co pływa na powierzchni wywaru.

Krok 2

Dodaj pokrojoną włoszczyznę oraz kostkę Rosół wołowy Knorr i gotuj jeszcze przez pół godziny. Całość dopraw pieprzem.

Krok 3

Wyciągnij mięso oraz kość i przecedź rosół przez sitko, by był klarowny.

Krok 4

Wyciągnięte mięso pokrój na drobne kawałki i dodaj je do rosołu.

Krok 5

Osobno, w osolonej wodzie, ugotuj cienki makaron. Gdy będzie gotowy, dodaj do ugotowanego rosołu i dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Przez chwilę jeszcze podgrzewamy zupę. Na koniec dekorujemy ją posiekaną natką pietruszki.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół wołowyRosół wołowy

Rosół, znany i lubiany, ma wiele wersji. Jedną z nich jest rosół wołowy, pikantniejszy od drobiowego, charakteryzujący się intensywnym smakiem. Przygotowuje się go m.in. z chudej wołowiny, włoszczyzny oraz przypraw. Przy gotowaniu wydobywa się intensywny mięsny smak połączony z warzywnymi dodatkami. Rosół wołowy serwuje się z drobnym makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Posypuje się go też często świeżymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem lub kozieradką. Będzie również bardzo smaczny, jeśli na koniec dodasz do niego świeżo zmielony pieprz. Mięso z rosołu zjada się razem z zupą lub wykorzystuje do zrobienia innych dań. Sprawdzi się np. jako baza do przygotowania pasztetu, kotletów mielonych, pasztecików lub farszu do pierogów czy ciasta francuskiego. Do tak przyrządzonych dań warto dołączyć kubek rosołu wołowego z pokrojoną w plasterki włoszczyzną. Sama zupa będzie pysznym pierwszym daniem obiadowym albo smaczną ciepłą kolacją. Przygotuj tę popularną potrawę według podanego przepisu.