
Składniki
25 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i zalej 2 litrami wody. Gotuj przez około pół godziny. W czasie gotowania zdejmuj wszystko, co pływa na powierzchni wywaru.
Krok 2
Dodaj pokrojoną włoszczyznę oraz kostkę Rosół wołowy Knorr i gotuj jeszcze przez pół godziny. Całość dopraw pieprzem.
Krok 3
Wyciągnij mięso oraz kość i przecedź rosół przez sitko, by był klarowny.
Krok 4
Wyciągnięte mięso pokrój na drobne kawałki i dodaj je do rosołu.
Krok 5
Osobno, w osolonej wodzie, ugotuj cienki makaron. Gdy będzie gotowy, dodaj do ugotowanego rosołu i dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Przez chwilę jeszcze podgrzewamy zupę. Na koniec dekorujemy ją posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół wołowy
Rosół, znany i lubiany, ma wiele wersji. Jedną z nich jest rosół wołowy, pikantniejszy od drobiowego, charakteryzujący się intensywnym smakiem. Przygotowuje się go m.in. z chudej wołowiny, włoszczyzny oraz przypraw. Przy gotowaniu wydobywa się intensywny mięsny smak połączony z warzywnymi dodatkami. Rosół wołowy serwuje się z drobnym makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Posypuje się go też często świeżymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem lub kozieradką. Będzie również bardzo smaczny, jeśli na koniec dodasz do niego świeżo zmielony pieprz. Mięso z rosołu zjada się razem z zupą lub wykorzystuje do zrobienia innych dań. Sprawdzi się np. jako baza do przygotowania pasztetu, kotletów mielonych, pasztecików lub farszu do pierogów czy ciasta francuskiego. Do tak przyrządzonych dań warto dołączyć kubek rosołu wołowego z pokrojoną w plasterki włoszczyzną. Sama zupa będzie pysznym pierwszym daniem obiadowym albo smaczną ciepłą kolacją. Przygotuj tę popularną potrawę według podanego przepisu.