Aromatyczny rosół wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół wołowy

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i zalej 2 litrami wody. Gotuj przez około pół godziny. W czasie gotowania zdejmuj wszystko, co pływa na powierzchni wywaru.

Krok 2

Dodaj pokrojoną włoszczyznę oraz kostkę Rosół wołowy Knorr i gotuj jeszcze przez pół godziny. Całość dopraw pieprzem.

Krok 3

Wyciągnij mięso oraz kość i przecedź rosół przez sitko, by był klarowny.

Krok 4

Wyciągnięte mięso pokrój na drobne kawałki i dodaj je do rosołu.

Krok 5

Osobno, w osolonej wodzie, ugotuj cienki makaron. Gdy będzie gotowy, dodaj do ugotowanego rosołu i dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Przez chwilę jeszcze podgrzewamy zupę. Na koniec dekorujemy ją posiekaną natką pietruszki.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół wołowyRosół wołowy

Rosół, znany i lubiany, ma wiele wersji. Jedną z nich jest rosół wołowy, pikantniejszy od drobiowego, charakteryzujący się intensywnym smakiem. Przygotowuje się go m.in. z chudej wołowiny, włoszczyzny oraz przypraw. Przy gotowaniu wydobywa się intensywny mięsny smak połączony z warzywnymi dodatkami. Rosół wołowy serwuje się z drobnym makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Posypuje się go też często świeżymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem lub kozieradką. Będzie również bardzo smaczny, jeśli na koniec dodasz do niego świeżo zmielony pieprz. Mięso z rosołu zjada się razem z zupą lub wykorzystuje do zrobienia innych dań. Sprawdzi się np. jako baza do przygotowania pasztetu, kotletów mielonych, pasztecików lub farszu do pierogów czy ciasta francuskiego. Do tak przyrządzonych dań warto dołączyć kubek rosołu wołowego z pokrojoną w plasterki włoszczyzną. Sama zupa będzie pysznym pierwszym daniem obiadowym albo smaczną ciepłą kolacją. Przygotuj tę popularną potrawę według podanego przepisu.