Mam takie wspomnienie z dzieciństwa: jestem na polu kukurydzy tak wysokim, że mogę się w nim schować. I razem z kolegami zrywamy kolby świeżej kukurydzy i pałaszujemy na surowo. Też tak mieliście? Dziś nie polecam jedzenia kukurydzy na surowo, zdecydowanie lepiej jest ją ugotować (lub grillować!)

Gdy nadchodzi sezon na kukurydzę (a tegoroczne można już kupować w sklepach i na bazarach), pierwsze co robię, to gotuję kukurydzę we wrzątku z dodatkiem soli i podaję na gorąco, parującą, z masłem, odrobiną soli i pieprzu. Pamiętajcie, że warto obrane kolby przed gotowaniem namoczyć w wodzie z cukrem i solą przez około 30 minut. Dzięki temu ziarna ugotują się równomiernie i będą łatwo odchodzić od kolby. Samo gotowanie powinno trwać ok. 20 minut.

Zapiekana aromatyczna kolba kukurydzy to wspaniały pomysł na rodzinną kolację lub przekąskę w gronie przyjaciół. Jak ją przygotować?

Kukurydza w kolbie
- kolba kukurydzy cukrowej - 4 sztuki
- oliwki - 5 sztuk
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 opakowanie
- ostra papryczka chilli - 3 sztuki
- margaryna - 115 gramów
- świeży rozmaryn gałązki - 3 sztuki

Nieobraną kukurydzę włóż do dużego garnka, zalej wodą tak, aby zakryło kukurydzę całkowicie i gotuj przez 30 minut.

Wyciągnij kukurydzę z wody, usuń górne łuski wraz z nitkami pozostawiając jednak kilka łusek zewnętrznych.

Wymieszaj zmiękczoną margarynę z przyprawą Knorr, posiekanymi oliwkami, papryczką chilli i świeżym rozmarynem.

Nasmaruj kukurydzę otrzymanym masełkiem, przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku przy 160 stopniach przez 25 minut.

Zupełnie inny, ale równie wyśmienity przepis na pieczoną kukurydzę znajdziecie poniżej:
https://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-kukurydza

Jeśli planujesz spotkanie przy grillu, oprócz mięsa polecam też grillowaną kukurydzę. Tu także przyda się trik z wcześniejszym moczeniem kolb w wodzie z cukrem, a nawet - z wcześniejszym ich podgotowaniem. Kolby można grillować w całości, pokrojone w kawałki (np. 4-5 cm) lub przekrojone wzdłuż.

Tak przygotowane wystarczy ułożyć na folii aluminiowej, posmarować aromatycznym masełkiem lub margaryną (wymieszajcie miękkie smarowidło np. z Naturalną przyprawą do kurczaka pikantną Knorr lub Przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr), następnie każdą kolbę osobno zawinąć w folię i ułożyć na rozgrzanym grillu. 15-20 minut całkowicie wystarczy. W połowie czasu obracajcie kolbę na ruszcie. Smacznego!