
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
0.5 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule przekroić na pół i pokroić w plastry, korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na szatkownicy.
Krok 2
Na oliwie podsmażamy cebulkę razem z korzeniem pietruszki. Kiedy zaczyna się rumienić dodajemy białe wino najlepiej półwytrawne. A następnie bulion i doprawiamy pieprzem. Gotujemy zupę ok. 20min
Krok 3
Gotowa zupę przelewamy do naczynek żaroodpornych. Kroimy bagietkę smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie układamy w naszej zupie i posypujemy serem.
Krok 4
Pieczemy 10min w rozgrzanym piekarniku do 200’C

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej