Zupa cebulowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa

Autor: Marta Stańczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

0.5 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule przekroić na pół i pokroić w plastry, korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na szatkownicy.

Krok 2

Na oliwie podsmażamy cebulkę razem z korzeniem pietruszki. Kiedy zaczyna się rumienić dodajemy białe wino najlepiej półwytrawne. A następnie bulion i doprawiamy pieprzem. Gotujemy zupę ok. 20min

Krok 3

Gotowa zupę przelewamy do naczynek żaroodpornych. Kroimy bagietkę smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie układamy w naszej zupie i posypujemy serem.

Krok 4

Pieczemy 10min w rozgrzanym piekarniku do 200’C

Marta Stańczak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej