Mięsna zupa zbójnicka to idealna propozycja na okres jesienno-zimowy. Treściwa zupa pełna warzyw, mięsa i aromatu posmakuje miłośnikom konkretnego jadła.
Zimowa zupa zbójnicka z wieprzowiną
Zupa zbójnicka z pulpecikami jest jedną z najciekawszych propozycji na zimne miesiące roku. Ta gęsta zupa warzywna doprawiona ostrą papryką i czosnkiem skutecznie rozgrzewa, a przy tym wygląda bardzo estetycznie i sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale też podczas różnych imprez. W przepisie znajduje się wieprzowe mięso mielone, warzywny bulion, ziemniaki, cebula, marchew, czerwona fasola, konserwowana papryka i przyprawy: natka pietruszki, kminek w ziarnach, słodka i ostra papryka oraz chili. Zimową zupę zbójnicką z powodzeniem można serwować z pajdą domowego chleba na zakwasie lub z kajzerką. Podaje się ją też w wydrążonym chlebku.
Zupa zbójnicka – przepis
Trzy cebule drobno posiekajcie i podsmażcie na oleju, dodajcie kminek i paprykę, a następnie przełóżcie do bulionu. Do garnka dodajcie rozdrobnione ziemniaki i marchew, a później gotujcie przez ok. 10 minut. Mielone mięso wymieszajcie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kminkiem i natką pietruszki, uformujcie małe pulpeciki i ostrożnie wrzucajcie je do zupy. Kiedy wypłyną, dodajcie do garnka przepłukaną fasolę i paprykę pokrojoną w kostkę. Na koniec wystarczy tylko zagotować zupę i doprawić ją do smaku.
Zbójnicką zupę przygotujecie nie tylko w garnku, ale też w specjalnym kociołku na ogniu. To danie świetnie sprawdzi się podczas zimowego ogniska lub Sylwestra w plenerze.
Komentarze (0)