Potrawka z kurczaka na placku ziemniaczanym
NOWY PRZEPIS
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
400 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
1 szczypta
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj do momentu, aż po wbiciu wykałaczki będą na wpół ugotowane – lekko twardawe, ale nie surowe. Ziemniaki wyjmij z wrzątku, wystudź, obierz a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Krok 2
Ziemniaki dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, przełóż na teflonową patelnię z rozgrzanym olejem, dociśnij formując gruby placek. Smaż powoli na złoty kolor z obu stron, dodając po łyżce masła pod koniec smażenia.

Krok 3
Na drugiej patelni podsmaż oprószone w mące kawałki piersi z kurczaka, gdy się zarumienią dodaj cebulę i grzyby, smaż chwilę.

Krok 4
Następnie całość zalej Fixem Knorr wymieszanym z 200ml wody i 100ml śmietany. Wszystko razem gotuj 1-2 minuty mieszając składniki co jakiś czas.

Krok 5
Potrawkę z kurczaka podawaj z kawałkiem placka ziemniaczanego posypane serem pleśniowym.


Dobra rada:
Do potrawki możesz dodać cukinię pokrojoną w pół-plastry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak w sosie kurkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka na placku ziemniaczanym
Placki ziemniaczane to danie, które na stałe wpisało się do kuchni polskiej. Przygotowujesz je w domu? A może szukasz idealnego przepisu na placki ziemniaczane? Dobrze trafiłeś! Przed Tobą znakomita receptura na potrawkę z kurczaka na placku ziemniaczanym. Połączenie soczystych kawałków mięs i tego polskiego przysmaku nie ma sobie równych. Spróbujesz?
Dla kogo?
Miłośnicy tradycyjnych dań będą w szczególności zadowoleni z tej receptury. Nic w tym dziwnego, klasycznego smaku nie da się podrobić! Potrawka z kurczaka na placku ziemniaczanym sprawdzi się również w menu osób nielubiących spędzać długich godzin w kuchni. Dzięki Fix kurczak w sosie kurkowym proces przygotowań będzie znacznie szybszy!
Na jaką okazję?
Pyszną potrawkę z kurczaka na placku ziemniaczanym zaserwuj na większej uroczystości. Takie danie zasmakuje wszystkim gościom, a przygotowania nie zajmą Ci wielu godzin. Potrawka na placku będzie także dobrą opcją na obiad w gronie najbliższych. Danie zniknie z talerzy w kilka minut!
Czy wiesz, że?
13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych! Koniecznie przygotuj wtedy naszą recepturę i świętuj z najlepszymi przysmakami, które podbiją Twoje kubki smakowe. Zaproś znajomych na wspólne spędzenie tego dnia i poczęstuj ich potrawką na placku ziemniaczanym.
Dla urozmaicenia:
Możesz dorzucić do potrawki ulubione warzywa. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się cukinia, która doskonale współgra z innymi składnikami i kurczakiem, czyli bazą dania. Nie bój się eksperymentować i twórz kulinarne arcydzieła. Powodzenia!