
Składniki
300 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
0.5 łyżki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Krok 2
Kurczaka pokrój w grubą kostkę, oprósz przyprawą Knorr, dodaj kumin i kolendrę. Skrop oliwą i wymieszaj.
Krok 3
Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę tej samej wielkości, co mięso. Na rozgrzanej patelni zrumień mięso, dodaj cebulę oraz paprykę.
Krok 4
Do mięsa i warzyw wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 5
Następnie do sosu wsyp makaron, ponownie zagotuj. Gotowy wyłóż na talerze i udekoruj ulubionymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z kurczakiem
Makaronowe kokardki i kawałki soczystej piersi z kurczaka – oto sposób na smaczny obiad. Przygotowanie dania rozpocznij od makaronu – powinien być ugotowany na półtwardo. Następnie zajmij się mięsem: kurczaka pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i dokładnie rozprowadź na jego powierzchni przyprawy (oprócz tej do mięsa, świetnie sprawdzi się kumin oraz kolendra). Wrzuć kawałki kurczaka na patelnię, po czym dodaj cebulę oraz paprykę. Po chwili wlej śmietanę o 36% zawartości tłuszczu i doprowadź całość do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu – dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu się śmietany. Kiedy w naczyniu wytworzy się sos, zmniejsz ogień i dodaj ugotowany makaron. Gotowe danie warto przystroić świeżymi ziołami – drobno posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub bazylią. Smaku nada również starty na małych oczkach tarki parmezan. Sposób na jeszcze bardziej urozmaicone danie? Dołącz do makaronu więcej warzyw, np. pomidorki koktajlowe lub pokrojoną w plastry i podsmażoną na oliwie cukinię. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.