Farfalle z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

140 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

0.5 łyżeczki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

Krok 2

Kurczaka pokrój w grubą kostkę, oprósz przyprawą Knorr, dodaj kumin i kolendrę. Skrop oliwą i wymieszaj.

Krok 3

Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę tej samej wielkości, co mięso. Na rozgrzanej patelni zrumień mięso, dodaj cebulę oraz paprykę.

Krok 4

Do mięsa i warzyw wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 5

Następnie do sosu wsyp makaron, ponownie zagotuj. Gotowy wyłóż na talerze i udekoruj ulubionymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z kurczakiemFarfalle z kurczakiem

Makaronowe kokardki i kawałki soczystej piersi z kurczaka – oto sposób na smaczny obiad. Przygotowanie dania rozpocznij od makaronu – powinien być ugotowany na półtwardo. Następnie zajmij się mięsem: kurczaka pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i dokładnie rozprowadź na jego powierzchni przyprawy (oprócz tej do mięsa, świetnie sprawdzi się kumin oraz kolendra). Wrzuć kawałki kurczaka na patelnię, po czym dodaj cebulę oraz paprykę. Po chwili wlej śmietanę o 36% zawartości tłuszczu i doprowadź całość do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu – dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu się śmietany. Kiedy w naczyniu wytworzy się sos, zmniejsz ogień i dodaj ugotowany makaron. Gotowe danie warto przystroić świeżymi ziołami – drobno posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub bazylią. Smaku nada również starty na małych oczkach tarki parmezan. Sposób na jeszcze bardziej urozmaicone danie? Dołącz do makaronu więcej warzyw, np. pomidorki koktajlowe lub pokrojoną w plastry i podsmażoną na oliwie cukinię. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.