
Składniki
300 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
0.5 łyżki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Krok 2
Kurczaka pokrój w grubą kostkę, oprósz przyprawą Knorr, dodaj kumin i kolendrę. Skrop oliwą i wymieszaj.
Krok 3
Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę tej samej wielkości, co mięso. Na rozgrzanej patelni zrumień mięso, dodaj cebulę oraz paprykę.
Krok 4
Do mięsa i warzyw wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 5
Następnie do sosu wsyp makaron, ponownie zagotuj. Gotowy wyłóż na talerze i udekoruj ulubionymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z kurczakiem
Makaronowe kokardki i kawałki soczystej piersi z kurczaka – oto sposób na smaczny obiad. Przygotowanie dania rozpocznij od makaronu – powinien być ugotowany na półtwardo. Następnie zajmij się mięsem: kurczaka pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i dokładnie rozprowadź na jego powierzchni przyprawy (oprócz tej do mięsa, świetnie sprawdzi się kumin oraz kolendra). Wrzuć kawałki kurczaka na patelnię, po czym dodaj cebulę oraz paprykę. Po chwili wlej śmietanę o 36% zawartości tłuszczu i doprowadź całość do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu – dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu się śmietany. Kiedy w naczyniu wytworzy się sos, zmniejsz ogień i dodaj ugotowany makaron. Gotowe danie warto przystroić świeżymi ziołami – drobno posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub bazylią. Smaku nada również starty na małych oczkach tarki parmezan. Sposób na jeszcze bardziej urozmaicone danie? Dołącz do makaronu więcej warzyw, np. pomidorki koktajlowe lub pokrojoną w plastry i podsmażoną na oliwie cukinię. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.