Serowe spaghetti z panchettą i oliwkami – Zobacz na przepisy.pl

Spaghetti z szynką i mozzarellą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

500 gramów

350 gramów

2 sztuki

1 szklanka

250 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mozzarellę pokrój w kostkę, po czym wymieszaj w misce z oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki.

Krok 2

Szynkę pokrój w kostkę. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na chrupko, pod koniec smażenia dodaj szynkę.

Krok 3

Podgrzej sok pomidorowy.

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do soku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 6

Wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj pancettę i szynkę.

Krok 7

Przełóż na talerze, posyp mozzarellą i oliwkami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej