Serowe spaghetti z panchettą i oliwkami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z szynką i mozzarellą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

500 gramów

350 gramów

2 sztuki

1 szklanka

250 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mozzarellę pokrój w kostkę, po czym wymieszaj w misce z oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki.

Krok 2

Szynkę pokrój w kostkę. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na chrupko, pod koniec smażenia dodaj szynkę.

Krok 3

Podgrzej sok pomidorowy.

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do soku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 6

Wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj pancettę i szynkę.

Krok 7

Przełóż na talerze, posyp mozzarellą i oliwkami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z szynką i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej