
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 sztuki
500 gramów
350 gramów
2 sztuki
1 szklanka
250 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mozzarellę pokrój w kostkę, po czym wymieszaj w misce z oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 2
Szynkę pokrój w kostkę. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na chrupko, pod koniec smażenia dodaj szynkę.
Krok 3
Podgrzej sok pomidorowy.
Krok 4
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do soku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 6
Wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj pancettę i szynkę.
Krok 7
Przełóż na talerze, posyp mozzarellą i oliwkami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej