Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 sztuki
500 gramów
350 gramów
2 sztuki
1 szklanka
250 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mozzarellę pokrój w kostkę, po czym wymieszaj w misce z oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 2
Szynkę pokrój w kostkę. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na chrupko, pod koniec smażenia dodaj szynkę.
Krok 3
Podgrzej sok pomidorowy.
Krok 4
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do soku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 6
Wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj pancettę i szynkę.
Krok 7
Przełóż na talerze, posyp mozzarellą i oliwkami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej