
Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 szczypta
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
200 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w cienkie plasterki i smaż na oliwie z oliwek 15 minut.
Krok 2
Dodaj pół łyżeczki cukru i szczyptę gałki muszkatołowej. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń pestki i drobno posiekaj.
Krok 4
Ciasto na pizzę skrop oliwą z oliwek.
Krok 5
Ułóż na nim pomidory, smażoną cebulę i pokrojone w drobne kawałki karczochy.
Krok 6
Na szczycie ułóż mozzarellę pokrojoną w plastry.
Krok 7
Całość skrop oliwą z oliwek i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej