Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

3 dekagramy

150 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

5 łyżek

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu podrosnąć.

Krok 3

Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką blachę do pieczenia, rozsmarowujemy sos śmietanowo grzybowy Knorr i układamy plasterki surowych ziemniaków. Kładziemy na nich plastry boczku. Oprószamy solą, pieprzem i estragonem. Pizze wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z sosem śmietanowo - grzybowym, ziemniakami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej