Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

159

448 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1850 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, ok. 10-15 minut, do miękkości. Odcedź, i pokrój na połówki.

Krok 2

W dużej misce połącz majonez Hellmann's, jogurt, musztardę, dymkę, kapary, natkę, szczypiorek oraz miętę.

Krok 3

Dodaj jeszcze ciepłe ziemniaki, ugotowane na twardo i posiekane jajka i wymieszaj.

10

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 22.03.2020

    TAK. Musztardę można zastąpić czosnkiem. Do sałatki można dodać groszek zielony, fasolkę czerwoną, kiełbasę, a nawet rybę np. wędzonego łososia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jeziorna

    Monika Jeziorna, 30.11.2017

    A skąd teraz młode ziemniaki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szymczak

    Anna Szymczak, 21.06.2016

    Mozna doda duzo koperku zamiast pietruszki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szymczak

    Anna Szymczak, 21.06.2016

    PYCHA!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Nowakowski

    Dariusz Nowakowski, 21.06.2016

    Ja nie lubie z groszkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monia Monia

    Monia Monia, 21.06.2016

    brakuje groszku zielonego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wrzosek

    Piotr Wrzosek, 03.06.2016

    to schlodź !! i to szybko!!! bo to niezdrowe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Zawalski

    Wiktor Zawalski, 03.06.2016

    Uff,dzięki Wam przypomniałem sobie,że właśnie jajka mi się gotują :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wrzosek

    Piotr Wrzosek, 03.06.2016

    nic specjalnego... ja wolę: 1. ugotowane w mundurkach ziemniaki (obrać i pokroić w kosteczkę lub plasterki) 2. śledź w oleju (pokroić w kostkę) 3. czerwona cebula (pokroić w piórka) 4. zmieszać wszystko razem 5. dodać majonezu 6. doprawić świeżo zmielonym pieprzem (solić nie trzeba, śledź sam w sobie słony) 7. zostawić na minimum godzinkę żeby się przegryzło 8. zjadać z apetytem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Brzozowski

    Sebastian Brzozowski, 02.06.2016

    Robię jutro! :-P

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Ziemniak, choć często niedoceniany, umożliwia przygotowanie różnorodnych posiłków. Młode odmiany są delikatnie słodkie i kremowe. Świetnie smakują nie tylko jako dodatek do obiadu. Spróbuj ich w wersji sałatkowej, podanych z ugotowanym na twardo jajkiem i gęstym majonezowo-jogurtowo sosem. Przygotuj go z dodatkiem kaparów, cebuli dymki, natki pietruszki oraz mięty. Tym sposobem, podążając krok za krokiem, stworzysz pyszną sałatkę ziemniaczaną niemiecką!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie gotowania bez udziału polskich ziemniaków!

Na jaką okazję?

Sałatka ziemniaczana sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Będzie dobrze współgrać zwłaszcza z potrawami z ryb, z grillowanym mięsem lub zapiekanymi warzywami. Może też stanowić samodzielne danie serwowane na kolację lub drugie śniadanie. Podawaj ją wtedy z kawałkiem świeżego pieczywa lub z zarumienionymi tostami. Dopraw je ziołami oraz czosnkiem. Sałatka ziemniaczana będzie też doskonale komponować się z różnego rodzaju serami.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki trafiły do Europy za sprawą Hiszpanów, którzy przywieźli je z Ameryki Południowej. Początkowo traktowano je jako rośliny ozdobne, natomiast dopiero z czasem poznano ich prawdziwe zastosowanie. I tak do dziś stanowią podstawę wielu dań, bez których czasem trudno wyobrazić sobie nasze codzienne menu.

Dla urozmaicenia:

Całość można wzbogacić pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym lub konserwowym albo zielonym groszkiem z puszki.