Składniki
300 gramów
5 łyżek
5 sztuk
5 sztuk
400 gramów
1 pęczek
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomieszaj chrzan z 5 łyżkami majonezu i drobno pokrojonym szczypiorem.

Krok 2
Ogórki, paprykę, szynkę, 4 jajka i ser pokrój w kosteczkę o wymiarach 0,5 cm na 0,5. Składniki połącz z sosem majonezowym. Całość dopraw do smaku szczyptą mielonego pieprzu Knorr i jeśli zachodzi taka potrzeba solą.

Krok 3
Sałatkę umieść w salaterce. Wierzch sałatki posyp startym na tarce jajkiem i pokrojonym szczypiorkiem.


Dobra rada:
Do majonezu możesz obok chrzanu dodać dwie łyżki ketchupu ostrego Hellmann’s .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z szynką i ogórkiem - VIDEO
Połączenie sera oraz szynki występuje często w wielu daniach, np. w tostach, kanapkach, na pizzy, a także wszelkich mięsnych roladkach i pieczeniach. Często stosuje się je także w sałatkach, zwłaszcza tych majonezowych. Postaw na odmianę – zamień żółty ser na oscypek i sprawdź, jak dobrze będzie komponował się z szynką. Nasza propozycja na sałatkę z szynką i ogórkiem to dobry sposób na to, by takie połączenie wypróbować. Przekonaj się na własnym podniebieniu!
Dla kogo?
Lekko słony, wędzony ser i wędlina dobrze pasują do kwaskowatych konserwowych ogórków. Dodaj także jajka ugotowane na twardo i paprykę konserwową. Jeśli lubisz dania, w których dużo się dzieje, sałatka z jajkiem, szynką i ogórkiem będzie dla ciebie w sam raz.
Na jaką okazję?
Tak przyrządzona sałatka z szynką i ogórkiem będzie pasowała do wielu okazji. Podawaj ją do serów, mięs, wędlin albo bez żadnych dodatków. Doskonale dobrane składniki sałatki z jajkiem, szynką i ogórkiem konserwowym w zupełności wystarczą, by stworzyć samodzielny posiłek.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz, by potrawa nabrała więcej koloru, dodaj do niej również kukurydzę z puszki. Twoja sałatka z oscypkiem i jajkiem może być naprawdę barwna, a przez to jeszcze bardziej zachęcająca.
Dla urozmaicenia:
Całość wymieszaj z sosem majonezowo-chrzanowym. Dodaj do niego posiekany drobno szczypiorek. Przed podaniem sałatkę z szynką i ogórkiem posyp startym żółtkiem z jajka albo serem. Na talerzu obok salaterki możesz ułożyć kromki świeżego pieczywa.