
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
1 pęczek
0.5 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min), wystudź i obierz.
Krok 2
Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
Krok 3
Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior, a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
Krok 4
Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
Krok 5
Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.
Dobra rada:
Do związania łódeczek z cykorii zamiast szczypioru możesz użyć pora – pokrój warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiosenna sałatka z rzodkiewką
Cykoria – warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale sprawdza się jako składnik efektownych przekąsek. Jej liście są dość sztywne, chrupiące i mają kształt miseczek. Wykorzystaj je do przygotowania wiosennej sałatki z rzodkiewką. Pełna świeżych składników, takich jak: ogórek, kiełki słonecznika czy szczypiorek, świetnie skomponuje się z delikatnymi przepiórczymi jajami. Pokrój wszystko i wymieszaj, a następnie nałóż do łódeczek z cykorii. Przewiąż każdą z nich sparzonym szczypiorkiem lub porem. W ten sposób podzielisz sałatkę na porcje i sprawisz, że będzie apetycznie wyglądała. Sałatkowe „łódeczki”, ułożone w równych odstępach na podłużnym półmisku, polej sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Dołącz też połówki ugotowanych jajek i ozdób całość kiełkami słonecznika. Wiosenną sałatkę podawaj z grillowaną bagietką lub jasnym pieczywem. Jeśli chcesz ją wzbogacić o smaczny dodatek, wykorzystaj czerwoną paprykę. Ten przepis to sprawdzony sposób na barwną sałatkę. Przetestuj go przy najbliższej okazji.