Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

338 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

822 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

0.5 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min), wystudź i obierz.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 1

Krok 2

Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 2

Krok 3

Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior, a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 3

Krok 4

Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 4

Krok 5

Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do związania łódeczek z cykorii zamiast szczypioru możesz użyć pora – pokrój warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Kathii Music

    Kathii Music , 20.03.2020

    pyszna i prosta . to lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka z rzodkiewkąWiosenna sałatka z rzodkiewką

Cykoria – warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale sprawdza się jako składnik efektownych przekąsek. Jej liście są dość sztywne, chrupiące i mają kształt miseczek. Wykorzystaj je do przygotowania wiosennej sałatki z rzodkiewką. Pełna świeżych składników, takich jak: ogórek, kiełki słonecznika czy szczypiorek, świetnie skomponuje się z delikatnymi przepiórczymi jajami. Pokrój wszystko i wymieszaj, a następnie nałóż do łódeczek z cykorii. Przewiąż każdą z nich sparzonym szczypiorkiem lub porem. W ten sposób podzielisz sałatkę na porcje i sprawisz, że będzie apetycznie wyglądała. Sałatkowe „łódeczki”, ułożone w równych odstępach na podłużnym półmisku, polej sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Dołącz też połówki ugotowanych jajek i ozdób całość kiełkami słonecznika. Wiosenną sałatkę podawaj z grillowaną bagietką lub jasnym pieczywem. Jeśli chcesz ją wzbogacić o smaczny dodatek, wykorzystaj czerwoną paprykę. Ten przepis to sprawdzony sposób na barwną sałatkę. Przetestuj go przy najbliższej okazji.