Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
1 pęczek
0.5 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min), wystudź i obierz.
Krok 2
Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
Krok 3
Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior, a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
Krok 4
Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
Krok 5
Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.
Dobra rada:
Do związania łódeczek z cykorii zamiast szczypioru możesz użyć pora – pokrój warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiosenna sałatka z rzodkiewką
Cykoria – warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale sprawdza się jako składnik efektownych przekąsek. Jej liście są dość sztywne, chrupiące i mają kształt miseczek. Wykorzystaj je do przygotowania wiosennej sałatki z rzodkiewką. Pełna świeżych składników, takich jak: ogórek, kiełki słonecznika czy szczypiorek, świetnie skomponuje się z delikatnymi przepiórczymi jajami. Pokrój wszystko i wymieszaj, a następnie nałóż do łódeczek z cykorii. Przewiąż każdą z nich sparzonym szczypiorkiem lub porem. W ten sposób podzielisz sałatkę na porcje i sprawisz, że będzie apetycznie wyglądała. Sałatkowe „łódeczki”, ułożone w równych odstępach na podłużnym półmisku, polej sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Dołącz też połówki ugotowanych jajek i ozdób całość kiełkami słonecznika. Wiosenną sałatkę podawaj z grillowaną bagietką lub jasnym pieczywem. Jeśli chcesz ją wzbogacić o smaczny dodatek, wykorzystaj czerwoną paprykę. Ten przepis to sprawdzony sposób na barwną sałatkę. Przetestuj go przy najbliższej okazji.