Sałatka z bulgurem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bulgurem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
351 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

812 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1036 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

250 gramów

150 gramów

1 puszka

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 500 ml wody , rozpuść w niej jedną kostkę rosołową, wsyp bulgur, kaszę przykryj, odstaw na około 20 minut, aby zmiękła.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, szczypior, miętę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pomidory przekrój na cztery części, pokrusz serem feta.

Krok 3

W misce przygotuj sos sałatkowy , połącz go z bulgarem, ciecierzycą, posiekanymi ziołami i pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę posyp pokruszonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać zielonego ogórka, a jej smak uintensywnić dodając do niej otartą skórkę z cytryny.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka w kubkach
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z bulgurem i fetą Sałatka z bulgurem i fetą

Bulgur to bliskowschodnia odmiana kaszy, otrzymywana z pszenicy durum. Istnieje kilka jej odmian, zróżnicowanych pod względem wielkości ziaren: drobno-, średnio- i gruboziarnista. Tę pierwszą odmianę wykorzystuje się często jako farsz do wegetariańskich dań. Do sałatek najlepiej nadaje się drobnoziarnista, jednak wszystkie sprawdzą się dobrze. Przygotuj kaszę, w zależności od rodzaju, którego używasz. Drobnoziarnistą zalej wrzącym bulionem w proporcji 1:1,5 i poczekaj, aż zostanie wchłonięty. Gruboziarnistą gotuj przez kilka minut w proporcji 1:2, a następnie odstaw pod przykryciem, by wchłonęła resztę płynu. Przemieszaj ziarna widelcem, by je rozkleić. Przygotuj sos sałatkowy na bazie oliwy. Warzywa pokrój, odsączając ciecierzycę z zalewy. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Chrupiący bulgur z mnóstwem świeżych ziół z pysznym sosem sprawi ze będziesz na pewno będziesz usatysfakcjonowany. Tak przygotowana sałatka świetnie smakuje z dodatkiem orzeźwiających napojów, np. z zielonym koktajlem.