Sałatka z bulgurem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bulgurem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

331 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

689 osób wydrukowało

Pobierz pdf

830 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

250 gramów

150 gramów

1 puszka

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 500 ml wody , rozpuść w niej jedną kostkę rosołową, wsyp bulgur, kaszę przykryj, odstaw na około 20 minut, aby zmiękła.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, szczypior, miętę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pomidory przekrój na cztery części, pokrusz serem feta.

Krok 3

W misce przygotuj sos sałatkowy , połącz go z bulgarem, ciecierzycą, posiekanymi ziołami i pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę posyp pokruszonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać zielonego ogórka, a jej smak uintensywnić dodając do niej otartą skórkę z cytryny.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bulgurem i fetą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z bulgurem i fetą Sałatka z bulgurem i fetą

Bulgur to bliskowschodnia odmiana kaszy, otrzymywana z pszenicy durum. Istnieje kilka jej odmian, zróżnicowanych pod względem wielkości ziaren: drobno-, średnio- i gruboziarnista. Tę pierwszą odmianę wykorzystuje się często jako farsz do wegetariańskich dań. Do sałatek najlepiej nadaje się drobnoziarnista, jednak wszystkie sprawdzą się dobrze. Przygotuj kaszę, w zależności od rodzaju, którego używasz. Drobnoziarnistą zalej wrzącym bulionem w proporcji 1:1,5 i poczekaj, aż zostanie wchłonięty. Gruboziarnistą gotuj przez kilka minut w proporcji 1:2, a następnie odstaw pod przykryciem, by wchłonęła resztę płynu. Przemieszaj ziarna widelcem, by je rozkleić. Przygotuj sos sałatkowy na bazie oliwy. Warzywa pokrój, odsączając ciecierzycę z zalewy. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Chrupiący bulgur z mnóstwem świeżych ziół z pysznym sosem sprawi ze będziesz na pewno będziesz usatysfakcjonowany. Tak przygotowana sałatka świetnie smakuje z dodatkiem orzeźwiających napojów, np. z zielonym koktajlem.