Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym
łatwe
70 osób zapisało

Składniki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
30 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 plastry
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (w osobnych garnkach) według zaleceń producenta z dodatkiem kostki bulionowej (1 kostka na 1 garnek).
Krok 2
Cebulę siekamy i smażymy na oleju do zarumienienia.
Krok 3
Ugotowaną soczewicę i kaszę, usmażoną cebulę, mąkę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą we wspólnej misce, tworząc jednolitą masę.
Krok 4
1/2 masy przekładamy do wyłożonej papierem pieczeniowym keksówki i układamy na niej posiekane ogórki, paprykę i ser żółty.
Krok 5
Zakrywamy warzywa i ser drugą porcją/warstwą masy.
Krok 6
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Krok 7
Po upieczeniu, odstawiamy pieczeń na kilkanaście minut, aż bardziej "zgęstnieje". Gotowe. :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej