Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym

Autor: Klaudia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

30 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 plastry

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (w osobnych garnkach) według zaleceń producenta z dodatkiem kostki bulionowej (1 kostka na 1 garnek).

Krok 2

Cebulę siekamy i smażymy na oleju do zarumienienia.

Krok 3

Ugotowaną soczewicę i kaszę, usmażoną cebulę, mąkę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą we wspólnej misce, tworząc jednolitą masę.

Krok 4

1/2 masy przekładamy do wyłożonej papierem pieczeniowym keksówki i układamy na niej posiekane ogórki, paprykę i ser żółty.

Krok 5

Zakrywamy warzywa i ser drugą porcją/warstwą masy.

Krok 6

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Krok 7

Po upieczeniu, odstawiamy pieczeń na kilkanaście minut, aż bardziej "zgęstnieje". Gotowe. :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jesienna zupa dyniowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej