Tradycyjny gulasz warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny gulasz warzywny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewice ugotuj do miękkości.

Krok 2

Czosnek i cebule obierz i posiekaj. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i również pokrój w kostkę. Pomidory pokrój tak samo.

Krok 3

W dużym garnku lub patelni podgrzej olej i smaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj ziemniaki i marchew. Jak się lekko zrumienią dodaj paprykę oraz przyprawy Knorr.

Krok 4

Gdy wszystkie warzywa będą usmażone dodaj pomidory.

Krok 5

Teraz dodaj soczewicę, wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr i całość duś aż gulasz zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz mięsne potrawy dodaj wołowinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny gulasz warzywnyTradycyjny gulasz warzywny

Jeśli gulasz, to obowiązkowo z kawałkami soczystej wołowiny, ewentualnie wieprzowiny? Niekoniecznie! Czas na stworzenie nowych kulinarnych tradycji i przygotowanie wegetariańskiego gulaszu warzywnego, który jest daniem dużo bardziej uniwersalnym. Pogodzi przy stole mięsożerców, wegetarian i wegan.

Dla kogo?

Nie jadasz mięsa albo chcesz ograniczyć jego udział w swojej diecie? Nie jesteś skazany wyłącznie na zieloną sałatę. Tradycyjny gulasz warzywny to pyszny sposób na przekonanie wszystkich niedowiarków do doskonałego smaku bezmięsnych specjałów.

Na jaką okazję?

Dania jednogarnkowe, takie jak tradycyjny gulasz z warzyw, świetnie sprawdzają się podczas imprez, kiedy chcesz uraczyć swoich gości ciepłym posiłkiem. Przygotuj go wcześniej. Odgrzewany smakuje równie dobrze, a ty nie stracisz ani chwili podczas przyjęcia na pracochłonne czynności w kuchni.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz przyrządzić wegetariański gulasz warzywny last minute, użyj czerwonej soczewicy. Nie trzeba jej namaczać, ale musimy uprzedzić, że dużo łatwiej jest ją rozgotować.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjny gulasz warzywny podawaj w towarzystwie pajdy świeżego pieczywa.