Tradycyjny gulasz warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny gulasz warzywny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewice ugotuj do miękkości.

Krok 2

Czosnek i cebule obierz i posiekaj. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i również pokrój w kostkę. Pomidory pokrój tak samo.

Krok 3

W dużym garnku lub patelni podgrzej olej i smaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj ziemniaki i marchew. Jak się lekko zrumienią dodaj paprykę oraz przyprawy Knorr.

Krok 4

Gdy wszystkie warzywa będą usmażone dodaj pomidory.

Krok 5

Teraz dodaj soczewicę, wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr i całość duś aż gulasz zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz mięsne potrawy dodaj wołowinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny gulasz warzywny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny gulasz warzywnyTradycyjny gulasz warzywny

Jeśli gulasz, to obowiązkowo z kawałkami soczystej wołowiny, ewentualnie wieprzowiny? Niekoniecznie! Czas na stworzenie nowych kulinarnych tradycji i przygotowanie wegetariańskiego gulaszu warzywnego, który jest daniem dużo bardziej uniwersalnym. Pogodzi przy stole mięsożerców, wegetarian i wegan.

Dla kogo?

Nie jadasz mięsa albo chcesz ograniczyć jego udział w swojej diecie? Nie jesteś skazany wyłącznie na zieloną sałatę. Tradycyjny gulasz warzywny to pyszny sposób na przekonanie wszystkich niedowiarków do doskonałego smaku bezmięsnych specjałów.

Na jaką okazję?

Dania jednogarnkowe, takie jak tradycyjny gulasz z warzyw, świetnie sprawdzają się podczas imprez, kiedy chcesz uraczyć swoich gości ciepłym posiłkiem. Przygotuj go wcześniej. Odgrzewany smakuje równie dobrze, a ty nie stracisz ani chwili podczas przyjęcia na pracochłonne czynności w kuchni.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz przyrządzić wegetariański gulasz warzywny last minute, użyj czerwonej soczewicy. Nie trzeba jej namaczać, ale musimy uprzedzić, że dużo łatwiej jest ją rozgotować.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjny gulasz warzywny podawaj w towarzystwie pajdy świeżego pieczywa.