
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewice ugotuj do miękkości.
Krok 2
Czosnek i cebule obierz i posiekaj. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i również pokrój w kostkę. Pomidory pokrój tak samo.
Krok 3
W dużym garnku lub patelni podgrzej olej i smaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj ziemniaki i marchew. Jak się lekko zrumienią dodaj paprykę oraz przyprawy Knorr.
Krok 4
Gdy wszystkie warzywa będą usmażone dodaj pomidory.
Krok 5
Teraz dodaj soczewicę, wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr i całość duś aż gulasz zgęstnieje.

Dobra rada:
Jeśli lubisz mięsne potrawy dodaj wołowinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjny gulasz warzywny
Jeśli gulasz, to obowiązkowo z kawałkami soczystej wołowiny, ewentualnie wieprzowiny? Niekoniecznie! Czas na stworzenie nowych kulinarnych tradycji i przygotowanie wegetariańskiego gulaszu warzywnego, który jest daniem dużo bardziej uniwersalnym. Pogodzi przy stole mięsożerców, wegetarian i wegan.
Dla kogo?
Nie jadasz mięsa albo chcesz ograniczyć jego udział w swojej diecie? Nie jesteś skazany wyłącznie na zieloną sałatę. Tradycyjny gulasz warzywny to pyszny sposób na przekonanie wszystkich niedowiarków do doskonałego smaku bezmięsnych specjałów.
Na jaką okazję?
Dania jednogarnkowe, takie jak tradycyjny gulasz z warzyw, świetnie sprawdzają się podczas imprez, kiedy chcesz uraczyć swoich gości ciepłym posiłkiem. Przygotuj go wcześniej. Odgrzewany smakuje równie dobrze, a ty nie stracisz ani chwili podczas przyjęcia na pracochłonne czynności w kuchni.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz przyrządzić wegetariański gulasz warzywny last minute, użyj czerwonej soczewicy. Nie trzeba jej namaczać, ale musimy uprzedzić, że dużo łatwiej jest ją rozgotować.
Dla urozmaicenia:
Tradycyjny gulasz warzywny podawaj w towarzystwie pajdy świeżego pieczywa.


































