Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

4

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

400 gramów

10 sztuk

150 gramów

4 szczypty

2 garść

1 garść

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiecz dynię w 200 stopniach C, tak aby była gotowa do pokrojenia w kostkę (ok.30 minut). Następnie kostki dyni wymieszaj z masłem i wrzuć do piekarnika jeszcze na około 10 minut.

Krok 2

Ugotuj kaszę bulgur z dodatkiem soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3

Pokrój ser feta w kostkę, pokrój drobno suszone pomidory.

Krok 4

Przygotuj sos musztardowo-miodowy zgodnie z instrukcją. Do szklanki z sosem wyciśnij sok z pomarańczy oraz dodaj sok żurawinowy. Wymieszaj.

Krok 5

Do miski wsyp mix młodych listków, dynię, fetę, suszone pomidory, żurawinę mix pestek. Sałatkę polej sosem i posyp chili z wędzoną papryką. Przed podaniem dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo miodowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej