Placki z kaszy i warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z kaszy i warzyw

Autor: Karolina Brodnicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

80 gramów

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie do zrumienienia. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2

Do usmażonych warzyw wsypać zawartość opakowania na placki i wlać 200 ml wrzątku. Gotować aż kasza zmięknie i wchłonie wodę. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Po przestudzeniu dodać jajka oraz mąkę i wszystko wymieszać.

Krok 4

Formować placki i smażyć na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kaszy i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kaszy i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kaszy i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kaszy i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kaszy i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kaszy i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kaszy i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z kaszy i warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej