Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
5 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
1 łyżka
4 plastry
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z kurczaka kroimy na kawałki i marynujemy w sosie sojowym, papryce słodkiej, wędzonej, pieprzu, etc. Smażymy na patelni na złoty kolor i odkładamy na bok.
Krok 2
Cebulkę i pieczarki kroimy w kostkę. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę aż do zarumienienia, potem wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy kilka minut. Wszystko doprawiamy do smaku.
Krok 3
Wsypujemy saszetkę Placków z kuskusu Knorr i zalewamy 250ml wrzącej wody.
Krok 4
Dodajemy dwie łyżki przecieru z pomidorów i mieszamy kilka minut aż kuskus wchłonie płyny.
Krok 5
Wsypujemy wcześniej usmażonego kurczaka, mieszamy wszystko razem i przekładamy do wcześniej przygotowanych papryk.
Krok 6
Na górę wykładamy plaster sera, najlepiej gdyby to był ser mozzarella, ale jeżeli nie macie to możecie użyć innego tak jak ja,np. na zdjęciu mamy ser gouda z racji, że nic innego nie było w lodówce;)
Krok 7
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, papryki przestawiamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką bulionu i pieczemy 35 minut. Na ostatnie 15 minut przykrywamy folią aluminiową lub zamykamy naczynie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej