Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki

Autor: keepit.fit

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

1 łyżka

4 plastry

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka kroimy na kawałki i marynujemy w sosie sojowym, papryce słodkiej, wędzonej, pieprzu, etc. Smażymy na patelni na złoty kolor i odkładamy na bok.

Krok 2

Cebulkę i pieczarki kroimy w kostkę. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę aż do zarumienienia, potem wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy kilka minut. Wszystko doprawiamy do smaku.

Krok 3

Wsypujemy saszetkę Placków z kuskusu Knorr i zalewamy 250ml wrzącej wody.

Krok 4

Dodajemy dwie łyżki przecieru z pomidorów i mieszamy kilka minut aż kuskus wchłonie płyny.

Krok 5

Wsypujemy wcześniej usmażonego kurczaka, mieszamy wszystko razem i przekładamy do wcześniej przygotowanych papryk.

Krok 6

Na górę wykładamy plaster sera, najlepiej gdyby to był ser mozzarella, ale jeżeli nie macie to możecie użyć innego tak jak ja,np. na zdjęciu mamy ser gouda z racji, że nic innego nie było w lodówce;)

Krok 7

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, papryki przestawiamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką bulionu i pieczemy 35 minut. Na ostatnie 15 minut przykrywamy folią aluminiową lub zamykamy naczynie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka faszerowana kuskusem i płatkami papryki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lekka sałatka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej