Przepisy na dania i potrawy z orzechami piniowymi
38 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (38) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Orzechy piniowe
Niewielkie i niepozorne, a jakie zaskakujące! Orzeszki piniowe, bo o nich mowa, to produkt niezwykle pożądany. Dobrze komponują się z suszonymi pomidorami (wypróbuj przepis na piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów lub steki wołowe w marynacie), ale także innymi warzywami. Dowodem na to są chociażby grillowane bakłażany. Czujesz się zachęcony do skosztowania któregoś z tych dań? Zakasaj więc rękawy i wypróbuj je jeszcze dziś – na pewno nie pożałujesz i wrócisz do nas po więcej apetycznych inspiracji.
Dla kogo?
Znajdzie się tu wiele przepisów dla wielbicieli ciekawych sałatek. Propozycje takie jak sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii czy z makaronem penne i chorizo to świetne opcje właśnie dla nich.
Na jaką okazję?
Na każdą okazję! Wśród przepisów z wykorzystaniem orzechów piniowych znajdziesz coś na śniadanie (zarówno to weekendowe, bardziej leniwe, jak i zabiegane, w ciągu tygodnia), obiad (codzienny lub uroczysty) i kolację (szybką lub wykwintną). Co dziś wybierzesz dla siebie?
Czy wiesz, że?
Orzechy piniowe, tzw. piniole, to obrane z łusek i jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. W podłużnych szyszkach, których wysokość dochodzi nawet do 15 cm, potrafi kryć się do 100 takich orzeszków. Cechują się one dużą wartością odżywczą i są cennym pożywieniem nie tylko dla ludzi, ale też zwierząt. Najczęściej spożywamy je w postaci solonej oraz prażonej, ale jak najbardziej można je jeść także w stanie surowym.
Dla urozmaicenia
Orzeszki piniowe możesz wykorzystać zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Dziś ich kupienie nie jest problemem. Orzeszki piniowe znajdziesz praktycznie w każdym większym sklepie lub w tym ze zdrową żywnością.