Przepisy na dania i potrawy z orzechami piniowymi
38 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej
Orzechy piniowe
Niewielkie i niepozorne, a jakie zaskakujące! Orzeszki piniowe, bo o nich mowa, to produkt niezwykle pożądany. Dobrze komponują się z suszonymi pomidorami (wypróbuj przepis na piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów lub steki wołowe w marynacie), ale także innymi warzywami. Dowodem na to są chociażby grillowane bakłażany. Czujesz się zachęcony do skosztowania któregoś z tych dań? Zakasaj więc rękawy i wypróbuj je jeszcze dziś – na pewno nie pożałujesz i wrócisz do nas po więcej apetycznych inspiracji.
Dla kogo?
Znajdzie się tu wiele przepisów dla wielbicieli ciekawych sałatek. Propozycje takie jak sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii czy z makaronem penne i chorizo to świetne opcje właśnie dla nich.
Na jaką okazję?
Na każdą okazję! Wśród przepisów z wykorzystaniem orzechów piniowych znajdziesz coś na śniadanie (zarówno to weekendowe, bardziej leniwe, jak i zabiegane, w ciągu tygodnia), obiad (codzienny lub uroczysty) i kolację (szybką lub wykwintną). Co dziś wybierzesz dla siebie?
Czy wiesz, że?
Orzechy piniowe, tzw. piniole, to obrane z łusek i jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. W podłużnych szyszkach, których wysokość dochodzi nawet do 15 cm, potrafi kryć się do 100 takich orzeszków. Cechują się one dużą wartością odżywczą i są cennym pożywieniem nie tylko dla ludzi, ale też zwierząt. Najczęściej spożywamy je w postaci solonej oraz prażonej, ale jak najbardziej można je jeść także w stanie surowym.
Dla urozmaicenia
Orzeszki piniowe możesz wykorzystać zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Dziś ich kupienie nie jest problemem. Orzeszki piniowe znajdziesz praktycznie w każdym większym sklepie lub w tym ze zdrową żywnością.