Grillowane steki z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

30 gramów

8 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

masło ziołowe:

80 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z przyprawą do grilla i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 2

Krok 3

Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 3

Krok 4

W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i energicznie potrząsając wymieszaj sos.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 5

Krok 6

Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do sałatki będą chrupiące grzanki z bagietki – kromki pieczywa posmaruj czosnkowym masłem i upiecz na grillu wraz z plastrami bakłażana.

1

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 01.07.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z bakłażanaGrillowane steki z bakłażana

Chociaż potrawy z grilla to przede wszystkim soczyste mięsa: karkówka, szaszłyki wołowe, kiełbaski, dania warzywne także stają się coraz popularniejsze. Oprócz ziemniaków, na grill doskonale nadają się papryka i cukinia. Jeśli szukasz sposobu na bezmięsną grillowaną potrawę, przygotuj steki z bakłażana. To delikatne warzywo o mięsistym miąższu bardzo dobrze smakuje na ciepło, podane z sałatką oraz sosem. Pokrój je na grube plastry, natrzyj oliwą i przyprawą, by nabrały głębokiego smaku i piecz na grillu, obracając, by rumieniły się równomiernie. W tym czasie przygotuj chrupiącą sałatkę, która będzie świetnie kontrastowała z miękkim bakłażanem. Połącz rukolę, cebulę oraz czerwoną paprykę. Ułóż je na talerzach, posyp serem pleśniowym, np. gorgonzolą, i polej sosem. Bogatą kompozycję smaków uzyskasz, łącząc musztardę, miód, ocet balsamiczny, czosnek oraz pieprz. Na koniec ułóż na wierzchu grillowane steki z bakłażana i posyp je orzeszkami piniowymi. Urozmaicaj swoje grillowe przyjęcia z naszymi przepisami.