
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
30 gramów
8 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
masło ziołowe:
80 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.

Krok 2
Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z przyprawą do grilla i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.

Krok 3
Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 4
W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 5
Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i energicznie potrząsając wymieszaj sos.

Krok 6
Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki będą chrupiące grzanki z bagietki – kromki pieczywa posmaruj czosnkowym masłem i upiecz na grillu wraz z plastrami bakłażana.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z bakłażana
Chociaż potrawy z grilla to przede wszystkim soczyste mięsa: karkówka, szaszłyki wołowe, kiełbaski, dania warzywne także stają się coraz popularniejsze. Oprócz ziemniaków, na grill doskonale nadają się papryka i cukinia. Jeśli szukasz sposobu na bezmięsną grillowaną potrawę, przygotuj steki z bakłażana. To delikatne warzywo o mięsistym miąższu bardzo dobrze smakuje na ciepło, podane z sałatką oraz sosem. Pokrój je na grube plastry, natrzyj oliwą i przyprawą, by nabrały głębokiego smaku i piecz na grillu, obracając, by rumieniły się równomiernie. W tym czasie przygotuj chrupiącą sałatkę, która będzie świetnie kontrastowała z miękkim bakłażanem. Połącz rukolę, cebulę oraz czerwoną paprykę. Ułóż je na talerzach, posyp serem pleśniowym, np. gorgonzolą, i polej sosem. Bogatą kompozycję smaków uzyskasz, łącząc musztardę, miód, ocet balsamiczny, czosnek oraz pieprz. Na koniec ułóż na wierzchu grillowane steki z bakłażana i posyp je orzeszkami piniowymi. Urozmaicaj swoje grillowe przyjęcia z naszymi przepisami.