Grillowane steki z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

30 gramów

8 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

masło ziołowe:

80 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z przyprawą do grilla i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 2

Krok 3

Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 3

Krok 4

W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i energicznie potrząsając wymieszaj sos.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 5

Krok 6

Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.

Grillowane steki z bakłażana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do sałatki będą chrupiące grzanki z bagietki – kromki pieczywa posmaruj czosnkowym masłem i upiecz na grillu wraz z plastrami bakłażana.

1

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 01.07.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z bakłażanaGrillowane steki z bakłażana

Chociaż potrawy z grilla to przede wszystkim soczyste mięsa: karkówka, szaszłyki wołowe, kiełbaski, dania warzywne także stają się coraz popularniejsze. Oprócz ziemniaków, na grill doskonale nadają się papryka i cukinia. Jeśli szukasz sposobu na bezmięsną grillowaną potrawę, przygotuj steki z bakłażana. To delikatne warzywo o mięsistym miąższu bardzo dobrze smakuje na ciepło, podane z sałatką oraz sosem. Pokrój je na grube plastry, natrzyj oliwą i przyprawą, by nabrały głębokiego smaku i piecz na grillu, obracając, by rumieniły się równomiernie. W tym czasie przygotuj chrupiącą sałatkę, która będzie świetnie kontrastowała z miękkim bakłażanem. Połącz rukolę, cebulę oraz czerwoną paprykę. Ułóż je na talerzach, posyp serem pleśniowym, np. gorgonzolą, i polej sosem. Bogatą kompozycję smaków uzyskasz, łącząc musztardę, miód, ocet balsamiczny, czosnek oraz pieprz. Na koniec ułóż na wierzchu grillowane steki z bakłażana i posyp je orzeszkami piniowymi. Urozmaicaj swoje grillowe przyjęcia z naszymi przepisami.