Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta
łatwe
91 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
500 gramów
2 sztuki
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
3 łyżki
1 szczypta
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pomidorów odetnij kapelusze razem z łodyżką, pomidory wydrąż, a farsz posiekaj. Szalotki i czosnek drobno posiekaj, odsącz cieciorkę.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej, na złoty kolor, czosnek, dodaj szalotkę i zeszklij ją, dodaj orzeszki ziemne, smaż chwile, po czym dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Smaż razem, aż wszystko nieco odparuje.

Krok 3
Dodaj cieciorkę, szpinak oraz jogurt, smaż chwilę aż szpinak zmięknie.

Krok 4
Całość dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ser feta i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Szpinakiem razem z sosem i serem napełnij wydrążone pomidory, przykryj je odcięta częścią i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 10 minut.


Dobra rada:
Do szpinaku możesz dodać np. pieczarki. Musisz je wtedy przesmażyć razem z cebulką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta
Sposób na warzywa po polsku? Rodzime potrawy kojarzymy przede wszystkim z kotletami, pulpetami czy bigosem. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą smakować tradycyjnie. Zapraszamy na zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta, które zachwycą każdego miłośnika kuchni bezmięsnej.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla miłośników warzyw. Zapiekane pomidory ze szpinakiem są także doskonałą alternatywą dla mięsnych obiadów.
Na jaką okazję?
Na lunch, kolację, a także eleganckie przyjęcie – zapiekane pomidory sprawdzą się zawsze!
Czy wiesz, że?
Pomidor w Europie pojawił się dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo postrzegany był jako roślina trująca, dlatego też sadzono go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.
Dla urozmaicenia:
Przesmaż pieczarki z cebulką i wzbogać nimi nadzienie szpinakowe. Będzie naprawdę pysznie!