Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów odetnij kapelusze razem z łodyżką, pomidory wydrąż, a farsz posiekaj. Szalotki i czosnek drobno posiekaj, odsącz cieciorkę.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej, na złoty kolor, czosnek, dodaj szalotkę i zeszklij ją, dodaj orzeszki ziemne, smaż chwile, po czym dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Smaż razem, aż wszystko nieco odparuje.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj cieciorkę, szpinak oraz jogurt, smaż chwilę aż szpinak zmięknie.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Całość dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ser feta i delikatnie wymieszaj.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Szpinakiem razem z sosem i serem napełnij wydrążone pomidory, przykryj je odcięta częścią i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 10 minut.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku możesz dodać np. pieczarki. Musisz je wtedy przesmażyć razem z cebulką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem fetaZapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta

Sposób na warzywa po polsku? Rodzime potrawy kojarzymy przede wszystkim z kotletami, pulpetami czy bigosem. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą smakować tradycyjnie. Zapraszamy na zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta, które zachwycą każdego miłośnika kuchni bezmięsnej.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla miłośników warzyw. Zapiekane pomidory ze szpinakiem są także doskonałą alternatywą dla mięsnych obiadów.

Na jaką okazję?

Na lunch, kolację, a także eleganckie przyjęcie – zapiekane pomidory sprawdzą się zawsze!

Czy wiesz, że?

Pomidor w Europie pojawił się dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo postrzegany był jako roślina trująca, dlatego też sadzono go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.

Dla urozmaicenia:

Przesmaż pieczarki z cebulką i wzbogać nimi nadzienie szpinakowe. Będzie naprawdę pysznie!