Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta
łatwe
14 osób zapisało
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
500 gramów
2 sztuki
4 sztuki
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pomidorów odetnij kapelusze razem z łodyżką, pomidory wydrąż, a farsz posiekaj. Szalotki i czosnek drobno posiekaj, odsącz cieciorkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej, na złoty kolor, czosnek, dodaj szalotkę i zeszklij ją, dodaj orzeszki ziemne, smaż chwile, po czym dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Smaż razem, aż wszystko nieco odparuje.
Krok 3
Dodaj cieciorkę, szpinak oraz jogurt, smaż chwilę aż szpinak zmięknie.
Krok 4
Całość dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ser feta i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Szpinakiem razem z sosem i serem napełnij wydrążone pomidory, przykryj je odcięta częścią i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 10 minut.
Dobra rada:
Do szpinaku możesz dodać np. pieczarki. Musisz je wtedy przesmażyć razem z cebulką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta
Sposób na warzywa po polsku? Rodzime potrawy kojarzymy przede wszystkim z kotletami, pulpetami czy bigosem. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą smakować tradycyjnie. Zapraszamy na zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta, które zachwycą każdego miłośnika kuchni bezmięsnej.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla miłośników warzyw. Zapiekane pomidory ze szpinakiem są także doskonałą alternatywą dla mięsnych obiadów.
Na jaką okazję?
Na lunch, kolację, a także eleganckie przyjęcie – zapiekane pomidory sprawdzą się zawsze!
Czy wiesz, że?
Pomidor w Europie pojawił się dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo postrzegany był jako roślina trująca, dlatego też sadzono go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.
Dla urozmaicenia:
Przesmaż pieczarki z cebulką i wzbogać nimi nadzienie szpinakowe. Będzie naprawdę pysznie!