Zapiekane pomidory z serem feta - pieczone | Przepisy.pl pixel

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów odetnij kapelusze razem z łodyżką, pomidory wydrąż, a farsz posiekaj. Szalotki i czosnek drobno posiekaj, odsącz cieciorkę.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej, na złoty kolor, czosnek, dodaj szalotkę i zeszklij ją, dodaj orzeszki ziemne, smaż chwile, po czym dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Smaż razem, aż wszystko nieco odparuje.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj cieciorkę, szpinak oraz jogurt, smaż chwilę aż szpinak zmięknie.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Całość dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ser feta i delikatnie wymieszaj.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Szpinakiem razem z sosem i serem napełnij wydrążone pomidory, przykryj je odcięta częścią i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 10 minut.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku możesz dodać np. pieczarki. Musisz je wtedy przesmażyć razem z cebulką.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 13.10.2023

    Ile to jest jedna sztuka jogurtu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem fetaZapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta

Sposób na warzywa po polsku? Rodzime potrawy kojarzymy przede wszystkim z kotletami, pulpetami czy bigosem. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą smakować tradycyjnie. Zapraszamy na zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta, które zachwycą każdego miłośnika kuchni bezmięsnej.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla miłośników warzyw. Zapiekane pomidory ze szpinakiem są także doskonałą alternatywą dla mięsnych obiadów.

Na jaką okazję?

Na lunch, kolację, a także eleganckie przyjęcie – zapiekane pomidory sprawdzą się zawsze!

Czy wiesz, że?

Pomidor w Europie pojawił się dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo postrzegany był jako roślina trująca, dlatego też sadzono go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.

Dla urozmaicenia:

Przesmaż pieczarki z cebulką i wzbogać nimi nadzienie szpinakowe. Będzie naprawdę pysznie!