Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów odetnij kapelusze razem z łodyżką, pomidory wydrąż, a farsz posiekaj. Szalotki i czosnek drobno posiekaj, odsącz cieciorkę.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej, na złoty kolor, czosnek, dodaj szalotkę i zeszklij ją, dodaj orzeszki ziemne, smaż chwile, po czym dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Smaż razem, aż wszystko nieco odparuje.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj cieciorkę, szpinak oraz jogurt, smaż chwilę aż szpinak zmięknie.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Całość dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ser feta i delikatnie wymieszaj.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Szpinakiem razem z sosem i serem napełnij wydrążone pomidory, przykryj je odcięta częścią i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 10 minut.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku możesz dodać np. pieczarki. Musisz je wtedy przesmażyć razem z cebulką.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 13.10.2023

    Ile to jest jedna sztuka jogurtu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem fetaZapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta

Sposób na warzywa po polsku? Rodzime potrawy kojarzymy przede wszystkim z kotletami, pulpetami czy bigosem. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą smakować tradycyjnie. Zapraszamy na zapiekane pomidory ze szpinakiem i serem feta, które zachwycą każdego miłośnika kuchni bezmięsnej.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla miłośników warzyw. Zapiekane pomidory ze szpinakiem są także doskonałą alternatywą dla mięsnych obiadów.

Na jaką okazję?

Na lunch, kolację, a także eleganckie przyjęcie – zapiekane pomidory sprawdzą się zawsze!

Czy wiesz, że?

Pomidor w Europie pojawił się dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Początkowo postrzegany był jako roślina trująca, dlatego też sadzono go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych.

Dla urozmaicenia:

Przesmaż pieczarki z cebulką i wzbogać nimi nadzienie szpinakowe. Będzie naprawdę pysznie!