Tortilla z chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

229 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

300 gramów

8 sztuk

1 sztuka

8 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory obierz ze skóry. W tym celu zanurz je na pół minuty we wrzątku, wtedy skórka łatwiej odejdzie. Usuń szypułkę i nasiona. Pokrój drobno miąższ.

Tortilla z chorizo - Krok 1

Krok 2

Cebulę i pora pokrój drobno. Chorizo pokrój w plasterki.

Tortilla z chorizo - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej około trzech łyżek oliwy, podsmaż fasolę z dymką, dodaj pora i sprasowany czosnek. Duś wszystko jeszcze pięć minut. Dodaj chorizo oraz pomidory i gotuj kolejne pięć minut.

Tortilla z chorizo - Krok 3

Krok 4

Dodaj przygotowany według przepisu na opakowaniu Fix Chili con carne Knorr i gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.

Tortilla z chorizo - Krok 4

Krok 5

Jajka wymieszaj z ziołami.

Tortilla z chorizo - Krok 5

Krok 6

Wlej na drugą patelnię i pozostaw na ogniu do momentu, gdy się zetnie. Za pomocą talerza obróć tortillę i przyrumień z drugiej strony.

Tortilla z chorizo - Krok 6

Krok 7

Przekrój placek na pół, napełnij farszem warzywnym i podawaj na ciepło.

Tortilla z chorizo - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z chorizoTortilla z chorizo

Tortilla fasolowa z hiszpańską kiełbasą chorizo to świetna inspiracja na przekąskę. Dzięki poniższemu przepisowi dowiesz się, jak w prosty sposób ją przygotować. Na początek obierz pomidory ze skórki. Znacznie ułatwisz sobie ten zabieg, jeśli zrobisz na ich powierzchni delikatne nacięcia, a następnie umieścisz je na krótki czas we wrzątku. Pamiętaj o tym, aby usunąć niejadalną szypułkę oraz wodniste gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Posiekaj również cebulę dymkę i pora, a kiełbasę pokrój w plasterki. Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmażaj kolejno: czerwoną fasolę z cebulą, pora oraz rozgnieciony czosnek. Całość duś przez kilka minut, następnie dodaj chorizo oraz przygotowane wcześniej pomidory i gotuj do momentu, w którym składniki połączą się z sosem chili. Tak przyrządzony farsz umieść w omletach. Aby je zrobić, dokładnie wymieszaj jajka z pęczkiem posiekanych ziół. Wypróbuj np. kolendrę, szczypiorek czy natkę pietruszki. Następnie smaż masę do momentu ścięcia się jajek. Podawaj na gorąco.