Składniki
200 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną lub kukurydzianą wymieszaj ze szklanką wody oraz ze smalcem i solą. Wyrób na gładką masę. Gotowe ciasto zafoliuj i odstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a następnie rozwałkuj na cieniutkie placki.
Krok 3
Placki ciasta usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu około 1 minutę z każdej strony.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej