Tortilla video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
727 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną lub kukurydzianą wymieszaj ze szklanką wody oraz ze smalcem i solą. Wyrób na gładką masę. Gotowe ciasto zafoliuj i odstaw na 30 minut do lodówki.

Tortilla - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a następnie rozwałkuj na cieniutkie placki.

Tortilla - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Placki ciasta usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu około 1 minutę z każdej strony.

Tortilla - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej