Tortilla z wołowiną - meksykańska z mięsem | Przepisy.pl pixel

Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

12 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, oprósz solą, a następnie zmielonym czarnym pieprzem. Na mięso dodatkowo wyciśnij sok z limonki. Mięso odstaw na 30 minut, aby się zamarynowało.

Krok 2

Pomidory z puszki i jalapeno zmiksuj na gładką masę. Przelej do garnka i gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku kostką rosołową Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Krok 3

Pokrojone w kosteczkę mango, pomidory, paprykę, awokado, po jednej papryczce chili i drobno posiekaną kolendrę wymieszaj razem. Dopraw do smaku szczyptą soli, cukru i sokiem z limonki. Odstaw na bok.

Krok 4

Na szerokiej patelni rozgrzej dobrze tłuszcz i smaż mięso partiami – z każdej strony, a następnie przekładaj do czystej miski.

Krok 5

Tortille podgrzej w mikrofali. Posmaruj je sosem pomidorowym, nałóż wołowinę oraz salsę z awokado, mango, pomidorów i papryki. Brzegi tortilli zawiń do środka, a następnie zroluj całą tortillę. Tortille podawaj z sosem pomidorowym i kawałkiem cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tortille możesz również podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, która złagodzi ostry smak potrawy.

Do środka można też dodać ser.

Jedzenie warzyw zgodnie z zaleceniami dietetyków wcale nie musi być trudne. Jedna porcja tej tortilli to 366 g warzyw i owoców, czyli 92% zalecanej dziennej ilości warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokadoMeksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

Meksyk to kraj wielu kolorów, niezliczonej ilości przypraw, mieszających się aromatów i kuchennych inspiracji. Potrawy z tego zakątka świata cechuje głęboki smak, który pokochali również Polacy. Nie zawsze akceptujemy meksykański poziom ostrości dań, jednak nasza propozycja, czyli tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado, spełni wasze oczekiwania również w tym zakresie. Dodatek mango uzupełnia egzotyczny smak tortilli, tworząc oryginalną przekąskę serwowaną na zimno.

Dla kogo?

Kukurydziana tortilla z wołowiną i warzywami przypadnie do gustu każdemu, a przede wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej oraz tym osobom, które dopiero rozpoczynają z nią przygodę.

Na jaką okazję?

Tortilla z wołowiną i awokado to doskonały pomysł na przystawkę serwowaną podczas przyjęcia lub na oryginalną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna meksykańska tortilla powstaje najczęściej z mąki kukurydzianej. Przepis na ten placek, zastępujący między innymi chleb, jest bardzo prosty. Mąkę miesza się z wodą, finalnie piekąc ciasto na specjalnych patelniach.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z wołowiny i warzyw możesz dodać ulubiony ser.