Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

12 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, oprósz solą, a następnie zmielonym czarnym pieprzem. Na mięso dodatkowo wyciśnij sok z limonki. Mięso odstaw na 30 minut, aby się zamarynowało.

Krok 2

Pomidory z puszki i jalapeno zmiksuj na gładką masę. Przelej do garnka i gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku kostką rosołową Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Krok 3

Pokrojone w kosteczkę mango, pomidory, paprykę, awokado, po jednej papryczce chili i drobno posiekaną kolendrę wymieszaj razem. Dopraw do smaku szczyptą soli, cukru i sokiem z limonki. Odstaw na bok.

Krok 4

Na szerokiej patelni rozgrzej dobrze tłuszcz i smaż mięso partiami – z każdej strony, a następnie przekładaj do czystej miski.

Krok 5

Tortille podgrzej w mikrofali. Posmaruj je sosem pomidorowym, nałóż wołowinę oraz salsę z awokado, mango, pomidorów i papryki. Brzegi tortilli zawiń do środka, a następnie zroluj całą tortillę. Tortille podawaj z sosem pomidorowym i kawałkiem cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tortille możesz również podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, która złagodzi ostry smak potrawy.

Do środka można też dodać ser.

Jedzenie warzyw zgodnie z zaleceniami dietetyków wcale nie musi być trudne. Jedna porcja tej tortilli to 366 g warzyw i owoców, czyli 92% zalecanej dziennej ilości warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla z sałatką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokadoMeksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

Meksyk to kraj wielu kolorów, niezliczonej ilości przypraw, mieszających się aromatów i kuchennych inspiracji. Potrawy z tego zakątka świata cechuje głęboki smak, który pokochali również Polacy. Nie zawsze akceptujemy meksykański poziom ostrości dań, jednak nasza propozycja, czyli tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado, spełni wasze oczekiwania również w tym zakresie. Dodatek mango uzupełnia egzotyczny smak tortilli, tworząc oryginalną przekąskę serwowaną na zimno.

Dla kogo?

Kukurydziana tortilla z wołowiną i warzywami przypadnie do gustu każdemu, a przede wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej oraz tym osobom, które dopiero rozpoczynają z nią przygodę.

Na jaką okazję?

Tortilla z wołowiną i awokado to doskonały pomysł na przystawkę serwowaną podczas przyjęcia lub na oryginalną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna meksykańska tortilla powstaje najczęściej z mąki kukurydzianej. Przepis na ten placek, zastępujący między innymi chleb, jest bardzo prosty. Mąkę miesza się z wodą, finalnie piekąc ciasto na specjalnych patelniach.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z wołowiny i warzyw możesz dodać ulubiony ser.