Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado
łatwe
168 osób zapisało
Składniki
400 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
400 gramów
4 łyżki
1 sztuka
12 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miski, oprósz solą, a następnie zmielonym czarnym pieprzem. Na mięso dodatkowo wyciśnij sok z limonki. Mięso odstaw na 30 minut, aby się zamarynowało.
Krok 2
Pomidory z puszki i jalapeno zmiksuj na gładką masę. Przelej do garnka i gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku kostką rosołową Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 3
Pokrojone w kosteczkę mango, pomidory, paprykę, awokado, po jednej papryczce chili i drobno posiekaną kolendrę wymieszaj razem. Dopraw do smaku szczyptą soli, cukru i sokiem z limonki. Odstaw na bok.
Krok 4
Na szerokiej patelni rozgrzej dobrze tłuszcz i smaż mięso partiami – z każdej strony, a następnie przekładaj do czystej miski.
Krok 5
Tortille podgrzej w mikrofali. Posmaruj je sosem pomidorowym, nałóż wołowinę oraz salsę z awokado, mango, pomidorów i papryki. Brzegi tortilli zawiń do środka, a następnie zroluj całą tortillę. Tortille podawaj z sosem pomidorowym i kawałkiem cytryny.
Dobra rada:
Tortille możesz również podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, która złagodzi ostry smak potrawy.
Do środka można też dodać ser.
Jedzenie warzyw zgodnie z zaleceniami dietetyków wcale nie musi być trudne. Jedna porcja tej tortilli to 366 g warzyw i owoców, czyli 92% zalecanej dziennej ilości warzyw.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado
Meksyk to kraj wielu kolorów, niezliczonej ilości przypraw, mieszających się aromatów i kuchennych inspiracji. Potrawy z tego zakątka świata cechuje głęboki smak, który pokochali również Polacy. Nie zawsze akceptujemy meksykański poziom ostrości dań, jednak nasza propozycja, czyli tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado, spełni wasze oczekiwania również w tym zakresie. Dodatek mango uzupełnia egzotyczny smak tortilli, tworząc oryginalną przekąskę serwowaną na zimno.
Dla kogo?
Kukurydziana tortilla z wołowiną i warzywami przypadnie do gustu każdemu, a przede wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej oraz tym osobom, które dopiero rozpoczynają z nią przygodę.
Na jaką okazję?
Tortilla z wołowiną i awokado to doskonały pomysł na przystawkę serwowaną podczas przyjęcia lub na oryginalną przekąskę.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna meksykańska tortilla powstaje najczęściej z mąki kukurydzianej. Przepis na ten placek, zastępujący między innymi chleb, jest bardzo prosty. Mąkę miesza się z wodą, finalnie piekąc ciasto na specjalnych patelniach.
Dla urozmaicenia:
Do farszu z wołowiny i warzyw możesz dodać ulubiony ser.