Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl

Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

12 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, oprósz solą, a następnie zmielonym czarnym pieprzem. Na mięso dodatkowo wyciśnij sok z limonki. Mięso odstaw na 30 minut, aby się zamarynowało.

Krok 2

Pomidory z puszki i jalapeno zmiksuj na gładką masę. Przelej do garnka i gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku kostką rosołową Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Krok 3

Pokrojone w kosteczkę mango, pomidory, paprykę, awokado, po jednej papryczce chili i drobno posiekaną kolendrę wymieszaj razem. Dopraw do smaku szczyptą soli, cukru i sokiem z limonki. Odstaw na bok.

Krok 4

Na szerokiej patelni rozgrzej dobrze tłuszcz i smaż mięso partiami – z każdej strony, a następnie przekładaj do czystej miski.

Krok 5

Tortille podgrzej w mikrofali. Posmaruj je sosem pomidorowym, nałóż wołowinę oraz salsę z awokado, mango, pomidorów i papryki. Brzegi tortilli zawiń do środka, a następnie zroluj całą tortillę. Tortille podawaj z sosem pomidorowym i kawałkiem cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tortille możesz również podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, która złagodzi ostry smak potrawy.

Do środka można też dodać ser.

Jedzenie warzyw zgodnie z zaleceniami dietetyków wcale nie musi być trudne. Jedna porcja tej tortilli to 366 g warzyw i owoców, czyli 92% zalecanej dziennej ilości warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokadoMeksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

Meksyk to kraj wielu kolorów, niezliczonej ilości przypraw, mieszających się aromatów i kuchennych inspiracji. Potrawy z tego zakątka świata cechuje głęboki smak, który pokochali również Polacy. Nie zawsze akceptujemy meksykański poziom ostrości dań, jednak nasza propozycja, czyli tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado, spełni wasze oczekiwania również w tym zakresie. Dodatek mango uzupełnia egzotyczny smak tortilli, tworząc oryginalną przekąskę serwowaną na zimno.

Dla kogo?

Kukurydziana tortilla z wołowiną i warzywami przypadnie do gustu każdemu, a przede wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej oraz tym osobom, które dopiero rozpoczynają z nią przygodę.

Na jaką okazję?

Tortilla z wołowiną i awokado to doskonały pomysł na przystawkę serwowaną podczas przyjęcia lub na oryginalną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna meksykańska tortilla powstaje najczęściej z mąki kukurydzianej. Przepis na ten placek, zastępujący między innymi chleb, jest bardzo prosty. Mąkę miesza się z wodą, finalnie piekąc ciasto na specjalnych patelniach.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z wołowiny i warzyw możesz dodać ulubiony ser.