
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Serek kremowy do smarowania wymieszaj z łyżką śmietany i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Cebulę dymkę posiekaj i dodaj do serka.
Krok 3
Posmaruj twarożkiem tortillę.
Krok 4
Na wierzchu ułóż kilka liści rucoli, następnie kurczaka pokrojonego w małe kawałki i pokruszony ser feta.
Krok 5
Ponownie nałóż rucolę, złóż tortillę na pół i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z wędzonym kurczakiem
Przygotowanie tortilli to sposób na szybką kolację czy drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy. Wystarczy, że gotowe pszenne placki wypełnisz pysznym nadzieniem – mięsnym lub warzywnym. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tortillę z wędzonym kurczakiem, śmietankowym serkiem oraz rukolą. Zacznij od połączenia serka kremowego z łyżką kwaśnej śmietany oraz błyskawicznym sosem czosnkowym w proszku. Następnie dodaj do całości drobno posiekaną cebulę dymkę. Powstałym w ten sposób farszem posmaruj placki tortilli, a na wierzchu ułóż liście rukoli. Możesz także zastąpić ją listkami młodego szpinaku. Oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój je na nieduże kawałki, a fetę pokrusz. Oba składniki umieść na rukoli, dodając na koniec jeszcze garść jej liści. Placek złóż na pół – tak, aby przykrył cały farsz, a następnie udekoruj świeżymi ziołami lub szczypiorkiem z dymki i podawaj. Udowadniamy, że gotowanie może być proste – wystarczy skorzystać z naszego przepisu na smaczną tortillę z wędzonym kurczakiem.