
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Serek kremowy do smarowania wymieszaj z łyżką śmietany i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Cebulę dymkę posiekaj i dodaj do serka.
Krok 3
Posmaruj twarożkiem tortillę.
Krok 4
Na wierzchu ułóż kilka liści rucoli, następnie kurczaka pokrojonego w małe kawałki i pokruszony ser feta.
Krok 5
Ponownie nałóż rucolę, złóż tortillę na pół i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z wędzonym kurczakiem
Przygotowanie tortilli to sposób na szybką kolację czy drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy. Wystarczy, że gotowe pszenne placki wypełnisz pysznym nadzieniem – mięsnym lub warzywnym. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tortillę z wędzonym kurczakiem, śmietankowym serkiem oraz rukolą. Zacznij od połączenia serka kremowego z łyżką kwaśnej śmietany oraz błyskawicznym sosem czosnkowym w proszku. Następnie dodaj do całości drobno posiekaną cebulę dymkę. Powstałym w ten sposób farszem posmaruj placki tortilli, a na wierzchu ułóż liście rukoli. Możesz także zastąpić ją listkami młodego szpinaku. Oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój je na nieduże kawałki, a fetę pokrusz. Oba składniki umieść na rukoli, dodając na koniec jeszcze garść jej liści. Placek złóż na pół – tak, aby przykrył cały farsz, a następnie udekoruj świeżymi ziołami lub szczypiorkiem z dymki i podawaj. Udowadniamy, że gotowanie może być proste – wystarczy skorzystać z naszego przepisu na smaczną tortillę z wędzonym kurczakiem.


































