Tortilla z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z tuńczykiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 puszka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

6 łyżek

1 sztuka

20 sztuk

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Tuńczyka i kukurydzę odcedź na sicie.

Tortilla z tuńczykiem  - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół, sałatę porozdzielaj, szczypiorek posiekaj.

Tortilla z tuńczykiem  - Krok 2

Krok 3

W misce połącz posiekane jajko, tuńczyka, kukurydzę, szczypiorek, pieprz, sól, przyprawę grubo mieloną Knorr i majonez.

Tortilla z tuńczykiem  - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną pastę nałóż na tortillę i zawiń w rulon. Gotowe tortille pokrój na kawałki i wyłóż na liściach sałaty, dekorując pomidorkami.

Tortilla z tuńczykiem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z tuńczykiem Tortilla z tuńczykiem

Masz w kuchennej szafce puszkę tuńczyka i zastanawiasz się, co z nią zrobić? Zawartość połącz z jajkiem, kukurydzą, świeżymi warzywami oraz aromatycznymi przyprawami, a na koniec całość owiń apetycznymi plackami tortilli. To danie genialne w swej prostocie! Domownicy często będą dopytywać o powtórki, ponieważ nieskomplikowana potrawa jest w stanie skruszyć serca najbardziej upartych niejadków.

Dla kogo?

Uwielbiasz naleśniki, ale nie zawsze masz czas, by usmażyć porcję, która wystarczy do wykarmienia całej rodziny? Z pomocą przychodzą placki tortilii, które dostępne są w większości sklepów spożywczych. Odkryjesz dzięki nim nowe wydanie swojego ulubionego przysmaku.

Na jaką okazję?

Oto pomysł na szybki obiad na co dzień, a zarazem sposób na urozmaicenie kolacji. Tylko od ciebie zależy, o jakiej porze będziesz serwować tortille z tuńczykiem. Czas przygotowania to tylko 30 minut. Do pomocy w kuchni zaangażuj także domowników. Praca pójdzie jeszcze sprawniej, a przy okazji spędzicie razem czas w ciekawy sposób.

Czy wiesz, że?

Przed wyłożeniem farszu, placki tortilli podgrzewaj przez kilkanaście sekund z każdej strony na suchej i gorącej patelni. Ta błyskawiczna obróbka wystarcza, by smakowały wybornie i łatwiej było umieścić w nich nadzienie.

Dla urozmaicenia:

Ciekawe efekty smakowe uzyskasz, dodając do przepisu odrobinę musztardy. Może być łagodna, może być pikantna – decyzja należy do ciebie. Do farszu dodaj także pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę.