Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

6

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

800 gramów

2 szczypty

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

3 szczypty

2 sztuki

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę nacieramy Delikatem (i ewentualnie odrobiną soli) i pieprzem. Odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy pieczarki.

Krok 2

Grzyby kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle z pokrojoną w piórka cebulą. Dodajemy rozkruszone kosteczki pietruszkowe, tymianek, rozmaryn, majeranek, sól i pieprz do smaku. Kiedy cały płyn z grzybów odparuje, zdejmujemy je z ognia.

Krok 3

Na oleju obsmażamy z obu stron rybę (po około 3 minuty z każdej strony).

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układamy duszone pieczarki a na nich obsmażony filet. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Krok 5

Rybę podajemy z ziemniakami. Gotowe danie dekorujemy świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp zapiekany na ziołowych pieczarkach  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej