Karp w miodowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w miodowym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

null

2 łyżeczki

0.6 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

0.5 szklanki

5 łyżeczek

null

1.5 kilograma

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia spraw i pokrój w dzwonka. Natrzyj sola i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Marchewki , pietruszki i selera obierz i włóż razem z porem do płytkiego naczynia, wlej około 2 litrów wody, dodaj pieprz , liść laurowy i ziele angielskie. Ugotuj wywar.

Krok 3

Włóż kawałki karpia razem z głową i ogonem do wywaru, gotuj 12 minut , odwróć rybę i gotuj dalsze 12 minut. Kawałki karpia wyjmij i ułóż na półmisku w całość.

Krok 4

Wywar przecedź i zachowaj.

Krok 5

W rondlu roztop masło z miodem, wsyp rozkruszone pierniczki i wymieszaj. Kiedy masa ściemnieje wlej 2 szklanki wywaru z ryby i sok z cytryny. Wsyp rodzynki i płatki migdałów, przypraw solą i cukrem.

Krok 6

Gotuj 5 minut, polej karpia.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej