
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
null
2 łyżeczki
0.6 szklanki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
0.5 szklanki
5 łyżeczek
null
1.5 kilograma
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia spraw i pokrój w dzwonka. Natrzyj sola i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Marchewki , pietruszki i selera obierz i włóż razem z porem do płytkiego naczynia, wlej około 2 litrów wody, dodaj pieprz , liść laurowy i ziele angielskie. Ugotuj wywar.
Krok 3
Włóż kawałki karpia razem z głową i ogonem do wywaru, gotuj 12 minut , odwróć rybę i gotuj dalsze 12 minut. Kawałki karpia wyjmij i ułóż na półmisku w całość.
Krok 4
Wywar przecedź i zachowaj.
Krok 5
W rondlu roztop masło z miodem, wsyp rozkruszone pierniczki i wymieszaj. Kiedy masa ściemnieje wlej 2 szklanki wywaru z ryby i sok z cytryny. Wsyp rodzynki i płatki migdałów, przypraw solą i cukrem.
Krok 6
Gotuj 5 minut, polej karpia.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej