Karp w miodowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w miodowym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

null

2 łyżeczki

0.6 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

0.5 szklanki

5 łyżeczek

null

1.5 kilograma

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia spraw i pokrój w dzwonka. Natrzyj sola i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Marchewki , pietruszki i selera obierz i włóż razem z porem do płytkiego naczynia, wlej około 2 litrów wody, dodaj pieprz , liść laurowy i ziele angielskie. Ugotuj wywar.

Krok 3

Włóż kawałki karpia razem z głową i ogonem do wywaru, gotuj 12 minut , odwróć rybę i gotuj dalsze 12 minut. Kawałki karpia wyjmij i ułóż na półmisku w całość.

Krok 4

Wywar przecedź i zachowaj.

Krok 5

W rondlu roztop masło z miodem, wsyp rozkruszone pierniczki i wymieszaj. Kiedy masa ściemnieje wlej 2 szklanki wywaru z ryby i sok z cytryny. Wsyp rodzynki i płatki migdałów, przypraw solą i cukrem.

Krok 6

Gotuj 5 minut, polej karpia.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w miodowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej