Karp w sosie winnym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karp w sosie winnym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

2.5 szklanki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

500 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sprawionego karpia oprósz przyprawami i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Cebulę posiekaj, duże pieczarki pokrój w plastry i podsmaż razem na maśle*. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Karpia nadziej farszem.

Krok 4

Pora pokrój w krążki, marchew i pietruszkę w plasterki, a selera w kostkę. Warzywa wysyp na rybę, zalej szklanką wody i 2 szklankami wina.

Krok 5

Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut na niewielkim ogniu. Ugotowanego karpia wyjmij, ułóż w naczyniu do zapiekania. Jarzyny przetrzyj przez sito.

Krok 6

Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź z przetartym wywarem, dodaj pół szklanki wina, dopraw.

Krok 7

Sosem polej rybę i podawaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej