
Składniki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
2.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sprawionego karpia oprósz przyprawami i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Cebulę posiekaj, duże pieczarki pokrój w plastry i podsmaż razem na maśle*. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Karpia nadziej farszem.
Krok 4
Pora pokrój w krążki, marchew i pietruszkę w plasterki, a selera w kostkę. Warzywa wysyp na rybę, zalej szklanką wody i 2 szklankami wina.
Krok 5
Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut na niewielkim ogniu. Ugotowanego karpia wyjmij, ułóż w naczyniu do zapiekania. Jarzyny przetrzyj przez sito.
Krok 6
Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź z przetartym wywarem, dodaj pół szklanki wina, dopraw.
Krok 7
Sosem polej rybę i podawaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej