Karp w sosie winnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w sosie winnym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

2.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sprawionego karpia oprósz przyprawami i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Cebulę posiekaj, duże pieczarki pokrój w plastry i podsmaż razem na maśle*. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Karpia nadziej farszem.

Krok 4

Pora pokrój w krążki, marchew i pietruszkę w plasterki, a selera w kostkę. Warzywa wysyp na rybę, zalej szklanką wody i 2 szklankami wina.

Krok 5

Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut na niewielkim ogniu. Ugotowanego karpia wyjmij, ułóż w naczyniu do zapiekania. Jarzyny przetrzyj przez sito.

Krok 6

Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź z przetartym wywarem, dodaj pół szklanki wina, dopraw.

Krok 7

Sosem polej rybę i podawaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej