
Składniki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
2.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sprawionego karpia oprósz przyprawami i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Cebulę posiekaj, duże pieczarki pokrój w plastry i podsmaż razem na maśle*. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Karpia nadziej farszem.
Krok 4
Pora pokrój w krążki, marchew i pietruszkę w plasterki, a selera w kostkę. Warzywa wysyp na rybę, zalej szklanką wody i 2 szklankami wina.
Krok 5
Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut na niewielkim ogniu. Ugotowanego karpia wyjmij, ułóż w naczyniu do zapiekania. Jarzyny przetrzyj przez sito.
Krok 6
Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź z przetartym wywarem, dodaj pół szklanki wina, dopraw.
Krok 7
Sosem polej rybę i podawaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej