Składniki
1.5 kilograma
300 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
200 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
2 sztuki
150 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, z cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok, drobno pokrój koper i natkę pietruszki rozetrzyj ząbki czosnku z odrobiną soli.
Krok 2
Rybę oczyść z łusek wytnij z nich grube ości tworząc dwa duże filety. Każdy filet ponacinaj ostrym nożem od strony mięsa uważając aby nie uszkodzić skóry . Mięso nacinaj na ukos a następnie odwróć filet w drugą stronę i czynność powtórz . Mięso powinno być bardzo drobno ponacinane na ukos raz przy razie. Dzięki temu drobniutkie ości które znajdują się w mięsie nie będą tak wyczuwalne. Filety przekrój na mniejsze porcje zalej mlekiem z cebulą odstaw do lodówki na co najmniej 6 h. Pozbędziemy się w ten sposób mulistego aromatu, który mają ryby żerujące przy samym dnie.
Krok 3
W miedzy czasie masło połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem natka i koperkiem, delikatnie je posól. Masło przełóż na folie spożywczą a następnie uformuj z niego wałek rolując folię. Masło przełóż do lodówki.
Krok 4
Rybę wyjmij z mleka osusz oprósz Delikatem warzywnym, pieprzem. W mięso wetrzyj skórkę z cytryny.
Krok 5
Przygotuj w trzech naczyniach mąkę , bułkę tartą wymieszaną ze słodką papryką i pokruszonymi płatkami migdałów, oraz z rozkłóconymi jajami. Rybę panieruj delikatnie obtaczając w mące a następnie zanurzając w jajkach i bułce. Panierując dociśnij w dłoniach aby dobrze połączyła się z rybą. Rybę smaż na złoty kolory w rozgrzanym oleju, z każdej strony. Gotowe filety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dobra rada:
Gotowe filety podawaj plastrami masła ziołowo-czosnkowego ułożonymi na wierzchu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp smażony w panierce
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej panierki. Aby była wyjątkowo smaczna, połącz różne rodzaje mąki, np. ziemniaczaną i pszenną (którą z powodzeniem zastąpisz kukurydzianą), przyprawami, takimi jak ostra papryka w proszku, oregano, tymianek czy czosnek granulowany, a także bułką tartą typu panko. Tę ostatnią z łatwością przyrządzisz samodzielnie, ścierając czerstwe pieczywo na tarce do ziemniaków lub rozdrabniając za pomocą miksera. Fragmenty pieczywa powinny być większe niż w standardowej bułce tartej. Umytą, osuszoną i pokrojoną w plasterki rybę zanurzaj na przemian w wymieszanym jajku i panierce. Aby wyszła chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, przed smażeniem wyłóż ją na sitko umieszczone w garnku z gotującą się wodą. Dzięki temu mąka na powierzchni filetów zetnie się, spajając poszczególne elementy zewnętrznej warstwy karpia. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Paluszki przystrój koperkiem i cząstkami cytryny. Podawaj sauté lub z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych warzyw, purée z zielonego groszku lub ryżem basmati, który ma delikatnie orzechowy posmak. Sprawdzą się również różnego rodzaju dipy, np. pomidorowy lub tatarski. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na smaczne danie z karpia. Podawaj je na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia.