Karp smażony w panierce

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

133

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

932 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

300 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

2 sztuki

150 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, z cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok, drobno pokrój koper i natkę pietruszki rozetrzyj ząbki czosnku z odrobiną soli.

Karp smażony w panierce  - Krok 1

Krok 2

Rybę oczyść z łusek wytnij z nich grube ości tworząc dwa duże filety. Każdy filet ponacinaj ostrym nożem od strony mięsa uważając aby nie uszkodzić skóry . Mięso nacinaj na ukos a następnie odwróć filet w drugą stronę i czynność powtórz . Mięso powinno być bardzo drobno ponacinane na ukos raz przy razie. Dzięki temu drobniutkie ości które znajdują się w mięsie nie będą tak wyczuwalne. Filety przekrój na mniejsze porcje zalej mlekiem z cebulą odstaw do lodówki na co najmniej 6 h. Pozbędziemy się w ten sposób mulistego aromatu, który mają ryby żerujące przy samym dnie.

Karp smażony w panierce  - Krok 2

Krok 3

W miedzy czasie masło połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem natka i koperkiem, delikatnie je posól. Masło przełóż na folie spożywczą a następnie uformuj z niego wałek rolując folię. Masło przełóż do lodówki.

Karp smażony w panierce  - Krok 3

Krok 4

Rybę wyjmij z mleka osusz oprósz Delikatem warzywnym, pieprzem. W mięso wetrzyj skórkę z cytryny.

Karp smażony w panierce  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj w trzech naczyniach mąkę , bułkę tartą wymieszaną ze słodką papryką i pokruszonymi płatkami migdałów, oraz z rozkłóconymi jajami. Rybę panieruj delikatnie obtaczając w mące a następnie zanurzając w jajkach i bułce. Panierując dociśnij w dłoniach aby dobrze połączyła się z rybą. Rybę smaż na złoty kolory w rozgrzanym oleju, z każdej strony. Gotowe filety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Karp smażony w panierce  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe filety podawaj plastrami masła ziołowo-czosnkowego ułożonymi na wierzchu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony w panierce Karp smażony w panierce

O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej panierki. Aby była wyjątkowo smaczna, połącz różne rodzaje mąki, np. ziemniaczaną i pszenną (którą z powodzeniem zastąpisz kukurydzianą), przyprawami, takimi jak ostra papryka w proszku, oregano, tymianek czy czosnek granulowany, a także bułką tartą typu panko. Tę ostatnią z łatwością przyrządzisz samodzielnie, ścierając czerstwe pieczywo na tarce do ziemniaków lub rozdrabniając za pomocą miksera. Fragmenty pieczywa powinny być większe niż w standardowej bułce tartej. Umytą, osuszoną i pokrojoną w plasterki rybę zanurzaj na przemian w wymieszanym jajku i panierce. Aby wyszła chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, przed smażeniem wyłóż ją na sitko umieszczone w garnku z gotującą się wodą. Dzięki temu mąka na powierzchni filetów zetnie się, spajając poszczególne elementy zewnętrznej warstwy karpia. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Paluszki przystrój koperkiem i cząstkami cytryny. Podawaj sauté lub z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych warzyw, purée z zielonego groszku lub ryżem basmati, który ma delikatnie orzechowy posmak. Sprawdzą się również różnego rodzaju dipy, np. pomidorowy lub tatarski. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na smaczne danie z karpia. Podawaj je na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia.