Karp smażony w panierce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp smażony w panierce

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

141

259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1017 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2485 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

300 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

2 sztuki

150 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, z cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok, drobno pokrój koper i natkę pietruszki rozetrzyj ząbki czosnku z odrobiną soli.

Karp smażony w panierce  - Krok 1

Krok 2

Rybę oczyść z łusek wytnij z nich grube ości tworząc dwa duże filety. Każdy filet ponacinaj ostrym nożem od strony mięsa uważając aby nie uszkodzić skóry . Mięso nacinaj na ukos a następnie odwróć filet w drugą stronę i czynność powtórz . Mięso powinno być bardzo drobno ponacinane na ukos raz przy razie. Dzięki temu drobniutkie ości które znajdują się w mięsie nie będą tak wyczuwalne. Filety przekrój na mniejsze porcje zalej mlekiem z cebulą odstaw do lodówki na co najmniej 6 h. Pozbędziemy się w ten sposób mulistego aromatu, który mają ryby żerujące przy samym dnie.

Karp smażony w panierce  - Krok 2

Krok 3

W miedzy czasie masło połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem natka i koperkiem, delikatnie je posól. Masło przełóż na folie spożywczą a następnie uformuj z niego wałek rolując folię. Masło przełóż do lodówki.

Karp smażony w panierce  - Krok 3

Krok 4

Rybę wyjmij z mleka osusz oprósz Delikatem warzywnym, pieprzem. W mięso wetrzyj skórkę z cytryny.

Karp smażony w panierce  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj w trzech naczyniach mąkę , bułkę tartą wymieszaną ze słodką papryką i pokruszonymi płatkami migdałów, oraz z rozkłóconymi jajami. Rybę panieruj delikatnie obtaczając w mące a następnie zanurzając w jajkach i bułce. Panierując dociśnij w dłoniach aby dobrze połączyła się z rybą. Rybę smaż na złoty kolory w rozgrzanym oleju, z każdej strony. Gotowe filety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Karp smażony w panierce  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe filety podawaj plastrami masła ziołowo-czosnkowego ułożonymi na wierzchu.

4

Opinie o przepisie

  • Magdalena Sobieszek

    Magdalena Sobieszek , 14.12.2020

    Tak. Nie byłam fanką ryb, jednak dzięki temu przepisowi pokochałam karpia i od tamtej pory gości u mnie nie tylko w Wigilię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej

    Maciej , 09.12.2020

    TAK Karp, ryba przez wielu nielubiana z uwagi na swój specyficzny smak, w tym wydaniu pozwala zmienić zdanie na temat tej ryby. Chrupiąca skórka, wyrazisty smak, sprawiają, że nasze kubki smakowe szaleją. Rzadko kiedy goście odgadują, że potrawa tak przygotowana, to karp. Polecam zwłaszcza dla dzieci, które zazwyczaj się krzywią na widok ryby, ale tak przyrządzoną jedzą, aż miło patrzeć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Jarosławski

    Piotr Jarosławski , 06.12.2020

    Tak* Pamiętam jak identycznego Karpia robiła kiedyś moja babcia. Niestety kilka lat temu odeszła i nie zostawiła żadnego przepisu. Cieszę się, że znalazłem powyższy przepis, gdyż już próbowałem zrobić i jest bardzo zbliżony do tego, który robiła moja babcia. Dzięki temu mam okazję wrócić pamięcią do czasów, w których babcia była z nami i razem jedliśmy na Wigilii tego pysznego smażonego karpia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 26.11.2020

    TAK* karp w tym wykonaniu to obowiązkowa potrawa na naszym stole wigilijnym. Jest bardzo smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony w panierce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony w panierce Karp smażony w panierce

O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej panierki. Aby była wyjątkowo smaczna, połącz różne rodzaje mąki, np. ziemniaczaną i pszenną (którą z powodzeniem zastąpisz kukurydzianą), przyprawami, takimi jak ostra papryka w proszku, oregano, tymianek czy czosnek granulowany, a także bułką tartą typu panko. Tę ostatnią z łatwością przyrządzisz samodzielnie, ścierając czerstwe pieczywo na tarce do ziemniaków lub rozdrabniając za pomocą miksera. Fragmenty pieczywa powinny być większe niż w standardowej bułce tartej. Umytą, osuszoną i pokrojoną w plasterki rybę zanurzaj na przemian w wymieszanym jajku i panierce. Aby wyszła chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, przed smażeniem wyłóż ją na sitko umieszczone w garnku z gotującą się wodą. Dzięki temu mąka na powierzchni filetów zetnie się, spajając poszczególne elementy zewnętrznej warstwy karpia. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Paluszki przystrój koperkiem i cząstkami cytryny. Podawaj sauté lub z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych warzyw, purée z zielonego groszku lub ryżem basmati, który ma delikatnie orzechowy posmak. Sprawdzą się również różnego rodzaju dipy, np. pomidorowy lub tatarski. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na smaczne danie z karpia. Podawaj je na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia.