Karp smażony w panierce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

132

207 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

932 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym, płaskim garnku z przykrywką nastaw wodę, żeby się gotowała. Rybę oczyść z widocznych ości, umyj, osusz, pokrój na mniejsze porcje (karpia, jako że ma bardzo małe poprzeczne ości, nie da się dokładnie ich pozbawić, pewną metodą jest ponacinanie mięsa np. w drobną kostkę).

Karp smażony w panierce  - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj obie rodzaje mąki z bułką, ostrą papryką, przyprawą warzywną Delikat Knorr, czosnkiem, oregano i tymiankiem.

Karp smażony w panierce  - Krok 2

Krok 3

W drugiej misce pomieszaj jajka. Każdy kawałek ryby panieruj najpierw w jajku potem w mącznej panierce. Im panierowana ryba będzie miała więcej nierówności tym lepiej.

Karp smażony w panierce  - Krok 3

Krok 4

Panierowaną rybę ułóż w durszlaku zawieszonym nad gotującą się wodą i przykryj pokrywką na około 5 minut, tak aby mąka na powierzchni ryby się ścięła. Gotową do smażenia rybę układaj na pergaminie.

Karp smażony w panierce  - Krok 4

Krok 5

Rybę smaż od ręki na rozgrzanej Ramie na złoty kolor, podawaj z połówką cytryny.

Karp smażony w panierce  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do panierki możesz tez dodać jakieś nasiona lnu, sezamu lub np. dyni.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony w panierce Karp smażony w panierce

O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej panierki. Aby była wyjątkowo smaczna, połącz różne rodzaje mąki, np. ziemniaczaną i pszenną (którą z powodzeniem zastąpisz kukurydzianą), przyprawami, takimi jak ostra papryka w proszku, oregano, tymianek czy czosnek granulowany, a także bułką tartą typu panko. Tę ostatnią z łatwością przyrządzisz samodzielnie, ścierając czerstwe pieczywo na tarce do ziemniaków lub rozdrabniając za pomocą miksera. Fragmenty pieczywa powinny być większe niż w standardowej bułce tartej. Umytą, osuszoną i pokrojoną w plasterki rybę zanurzaj na przemian w wymieszanym jajku i panierce. Aby wyszła chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, przed smażeniem wyłóż ją na sitko umieszczone w garnku z gotującą się wodą. Dzięki temu mąka na powierzchni filetów zetnie się, spajając poszczególne elementy zewnętrznej warstwy karpia. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Paluszki przystrój koperkiem i cząstkami cytryny. Podawaj sauté lub z dodatkiem prostej sałatki ze świeżych warzyw, purée z zielonego groszku lub ryżem basmati, który ma delikatnie orzechowy posmak. Sprawdzą się również różnego rodzaju dipy, np. pomidorowy lub tatarski. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na smaczne danie z karpia. Podawaj je na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia.