Dania z Karpiem Smażonym
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejKarp smażony
Karp smażony to jedno z najważniejszych dań podczas wigilijnej kolacji. Najczęściej smaży się go w mące lub w panierce, przygotowywanej na bazie jajek i bułki tartej. Jeśli chcesz, by Twoje danie było smaczne, koniecznie zwróć uwagę na wygląd ryby – nie powinna mieć żadnych plam ani uszkodzeń. Pierwszą czynnością, którą musisz wykonać, jest oprawienie karpia (oskrob łuski i dokładnie go oczyść). Następnie opłucz rybę, zarówno z zewnątrz, jak i w środku, i osusz. Kiedy już pokroisz karpia w dzwonki, oprósz go mąką (najlepiej kukurydzianą) lub panierką. Jeśli nie chcesz, by ryba szybko się przypaliła, tuż przed wrzuceniem na rozgrzaną patelnię, delikatnie usuń z każdego kawałka wierzchnią warstwę mąki. Pamiętaj, by karpia smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Przygotowana w ten sposób ryba doskonale będzie się komponowała z ziemniakami, kwaśną kapustą z grzybami oraz z chrzanem. Chcesz, by podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia Twój karp zachwycił gości swoim niepowtarzalnym smakiem? Spróbuj go zrobić według naszego przepisu! Pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i seler) zalej wywarem i zagotuj, a następnie zmiksuj. W ten sposób otrzymasz sos warzywny, który podkreśli delikatny smak ryby. Przed wrzuceniem karpia na rozgrzaną patelnię, obtocz go dokładnie w mące z bułką. Kiedy ryba będzie usmażona, zalej ją warzywnym wywarem i duś przez kilkanaście minut. Gotowe danie możesz serwować z chrupiącymi grzankami posypanymi czosnkiem granulowanym. Dla wszystkich tych, którzy lubią bakalie, doskonałą propozycją będzie przygotowanie karpia w jasnym sosie z rodzynkami. Pamiętaj jednak, by pod koniec gotowania doprawić sos miodem i sokiem z cytryny. Jeśli szukasz inspiracji, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami na smażonego karpia. W tej sekcji czekają na Ciebie również wskazówki szefa kuchni, który podpowie Ci, jakich przypraw użyć oraz w towarzystwie jakich dodatków podawać gotową rybę. Zapraszamy do lektury!