Karp smażony

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (9)

Karp smażony w panierce

81

łatwe

50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Uriel - karp smażony

134

średnie

60 min.
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smac...
Karp smażony z masłem czosnkowym

30

łatwe

45 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smaż...
Karp smażony na maśle

23

średnie

30 min.
Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej goś...
Karp smażony

23

łatwe

30 min.
Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obto...
Karp smażony w chrupiącej panierce

15

łatwe

45 min.
Karpia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak jeśli poszukujesz propozycji prostej i...
Karp Wigilijny

12

łatwe

60 min.
Karp to jedna z potraw, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Wybierając tę ryb...
Karp w jasnym sosie z rodzynkami

3

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie wigilijnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis...
jhjjj

(-)

łatwe

30 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażonyKarp smażony

Karp smażony to jedno z najważniejszych dań podczas wigilijnej kolacji. Najczęściej smaży się go w mące lub w panierce, przygotowywanej na bazie jajek i bułki tartej. Jeśli chcesz, by Twoje danie było smaczne, koniecznie zwróć uwagę na wygląd ryby – nie powinna mieć żadnych plam ani uszkodzeń. Pierwszą czynnością, którą musisz wykonać, jest oprawienie karpia (oskrob łuski i dokładnie go oczyść). Następnie opłucz rybę, zarówno z zewnątrz, jak i w środku, i osusz. Kiedy już pokroisz karpia w dzwonki, oprósz go mąką (najlepiej kukurydzianą) lub panierką. Jeśli nie chcesz, by ryba szybko się przypaliła, tuż przed wrzuceniem na rozgrzaną patelnię, delikatnie usuń z każdego kawałka wierzchnią warstwę mąki. Pamiętaj, by karpia smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Przygotowana w ten sposób ryba doskonale będzie się komponowała z ziemniakami, kwaśną kapustą z grzybami oraz z chrzanem. Chcesz, by podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia Twój karp zachwycił gości swoim niepowtarzalnym smakiem? Spróbuj go zrobić według naszego przepisu! Pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i seler) zalej wywarem i zagotuj, a następnie zmiksuj. W ten sposób otrzymasz sos warzywny, który podkreśli delikatny smak ryby. Przed wrzuceniem karpia na rozgrzaną patelnię, obtocz go dokładnie w mące z bułką. Kiedy ryba będzie usmażona, zalej ją warzywnym wywarem i duś przez kilkanaście minut. Gotowe danie możesz serwować z chrupiącymi grzankami posypanymi czosnkiem granulowanym. Dla wszystkich tych, którzy lubią bakalie, doskonałą propozycją będzie przygotowanie karpia w jasnym sosie z rodzynkami. Pamiętaj jednak, by pod koniec gotowania doprawić sos miodem i sokiem z cytryny. Jeśli szukasz inspiracji, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami na smażonego karpia. W tej sekcji czekają na Ciebie również wskazówki szefa kuchni, który podpowie Ci, jakich przypraw użyć oraz w towarzystwie jakich dodatków podawać gotową rybę. Zapraszamy do lektury!