Karp po szlachecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp po szlachecku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

250 gramów

1 szczypta

35 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości kręgosłupa.

Krok 2

Posyp przyprawami i mąką. Zarumień z obu stron.

Krok 3

Śliwki umyj, wypestkuj, włóż do miksera.

Krok 4

Dolej wino i dodaj przyprawy, po czym włącz mikser na 30 sekund.

Krok 5

Karpia zalej sosem i zapiecz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po szlachecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mizeria z sałatą lodową
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej