Składniki
40 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
6 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oskrob, wyczyść i wypłucz karpia, po czym pokrój go w dzwonka.
Krok 2
Z wewnątrz i z zewnątrz skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
Oprósz solą i pieprzem, a następnie odłóż na 20 minut.
Krok 4
Obtocz dzwonka w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej