
Składniki
40 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
6 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oskrob, wyczyść i wypłucz karpia, po czym pokrój go w dzwonka.
Krok 2
Z wewnątrz i z zewnątrz skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
Oprósz solą i pieprzem, a następnie odłóż na 20 minut.
Krok 4
Obtocz dzwonka w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej