
Składniki
40 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
6 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oskrob, wyczyść i wypłucz karpia, po czym pokrój go w dzwonka.
Krok 2
Z wewnątrz i z zewnątrz skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
Oprósz solą i pieprzem, a następnie odłóż na 20 minut.
Krok 4
Obtocz dzwonka w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej