Karp smażony w mące

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

40 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oskrob, wyczyść i wypłucz karpia, po czym pokrój go w dzwonka.

Krok 1

Z wewnątrz i z zewnątrz skrop sokiem z cytryny.

Krok 1

Oprósz solą i pieprzem, a następnie odłóż na 20 minut.

Krok 1

Obtocz dzwonka w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej