Karp cytrynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp cytrynowy

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę i ogon. Nacinamy głęboko na jednym boku. Przyprawę Knorr mieszamy z kolendrą, oliwą, sokiem z 1/2 cytryny i octem winnym. Nacieramy nią karpia i zostawiamy na noc w lodówce.

Krok 2

Zamarynowanego karpia odsączamy z nadmiaru płynów. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy krążkami cebuli oraz marchewki. Na warzywach układamy rybę. Do środka oraz w nacięcia wkładamy półplasterki cytryny. Posypujemy natką pietruszki.

Krok 3

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej