
Składniki
1 kilogram
1.5 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę i ogon. Nacinamy głęboko na jednym boku. Przyprawę Knorr mieszamy z kolendrą, oliwą, sokiem z 1/2 cytryny i octem winnym. Nacieramy nią karpia i zostawiamy na noc w lodówce.
Krok 2
Zamarynowanego karpia odsączamy z nadmiaru płynów. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy krążkami cebuli oraz marchewki. Na warzywach układamy rybę. Do środka oraz w nacięcia wkładamy półplasterki cytryny. Posypujemy natką pietruszki.
Krok 3
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej