Karp cytrynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp cytrynowy

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę i ogon. Nacinamy głęboko na jednym boku. Przyprawę Knorr mieszamy z kolendrą, oliwą, sokiem z 1/2 cytryny i octem winnym. Nacieramy nią karpia i zostawiamy na noc w lodówce.

Krok 2

Zamarynowanego karpia odsączamy z nadmiaru płynów. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy krążkami cebuli oraz marchewki. Na warzywach układamy rybę. Do środka oraz w nacięcia wkładamy półplasterki cytryny. Posypujemy natką pietruszki.

Krok 3

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej