
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 szklanki
30 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 szczypta
40 mililitrów
1.5 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj wywar na kostce Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Oczyść karpia, posól, pokrój w dzwonka, wrzuć na gotujący się wywar. Gotuj przez godzinę na małym ogniu.

Krok 2
Kawałek piernika zalej ciemnym piwem i rozmieszaj. Wlej do zupy z pozostałym piwem (przynajmniej 2 butelki 0,33 litra), dodaj garść rodzynków, posiekane migdały, plasterki cytryny, gałkę muszkatołową oraz czerwone słodkie wino.

Krok 3
Przyrządź karmel z cukru: 1 i ½ łyżki zrumień na patelni, wlej 1 łyżkę wody. Zagotuj razem z zasmażką jasną Knorr.

Krok 4
Wlej wszystko do zupy. Dodaj cukru do smaku. Pod koniec gotowania dopraw śmietaną.

Krok 5
Podawaj z kartoflami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp w piwie
Karp w piwie to słodko-wytrawna kompozycja smaków. Danie chętnie przyrządzane jest zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia, jednak sprawdzi się też na inne okazje. Podzielonego karpia gotuje się najpierw w wywarze przygotowanym na włoszczyźnie. O charakterze całości decyduje dorzucenie do sosu powstałego na bazie wywaru: piernika, rodzynek, migdałów, cytryny, a także wyrazistych przypraw, jak np. goździki. Połączenie słodkich składników z charakterystycznym smakiem karpia tworzy potrawę, która dobrze komponuje się z bardziej neutralnymi dodatkami. Dobrą propozycją na uzupełnienie dania jest białe pieczywo, ale też ziemniaki w formie purée lub gotowane. Można również podawać rybę z gotowanymi warzywami, na przykład z delikatnie słodkawą marchewką. Sprawdzi się także surówka z selera lub sałatka z suszoną żurawiną. Serwując karpia, ozdób rybę polaną sosem plastrami cytryny, natką pietruszki lub kozieradki. Dowiedz się, czego potrzebujesz, by przyrządzić karpia w piwie oraz jak go zrobić krok po kroku. Zapoznaj się z naszym przepisem.