Karp w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 szklanki

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 szczypta

40 mililitrów

1.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj wywar na kostce Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Oczyść karpia, posól, pokrój w dzwonka, wrzuć na gotujący się wywar. Gotuj przez godzinę na małym ogniu.

Karp w piwie - Krok 1

Krok 2

Kawałek piernika zalej ciemnym piwem i rozmieszaj. Wlej do zupy z pozostałym piwem (przynajmniej 2 butelki 0,33 litra), dodaj garść rodzynków, posiekane migdały, plasterki cytryny, gałkę muszkatołową oraz czerwone słodkie wino.

Karp w piwie - Krok 2

Krok 3

Przyrządź karmel z cukru: 1 i ½ łyżki zrumień na patelni, wlej 1 łyżkę wody. Zagotuj razem z zasmażką jasną Knorr.

Karp w piwie - Krok 3

Krok 4

Wlej wszystko do zupy. Dodaj cukru do smaku. Pod koniec gotowania dopraw śmietaną.

Karp w piwie - Krok 4

Krok 5

Podawaj z kartoflami.

Karp w piwie - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w piwieKarp w piwie

Karp w piwie to słodko-wytrawna kompozycja smaków. Danie chętnie przyrządzane jest zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia, jednak sprawdzi się też na inne okazje. Podzielonego karpia gotuje się najpierw w wywarze przygotowanym na włoszczyźnie. O charakterze całości decyduje dorzucenie do sosu powstałego na bazie wywaru: piernika, rodzynek, migdałów, cytryny, a także wyrazistych przypraw, jak np. goździki. Połączenie słodkich składników z charakterystycznym smakiem karpia tworzy potrawę, która dobrze komponuje się z bardziej neutralnymi dodatkami. Dobrą propozycją na uzupełnienie dania jest białe pieczywo, ale też ziemniaki w formie purée lub gotowane. Można również podawać rybę z gotowanymi warzywami, na przykład z delikatnie słodkawą marchewką. Sprawdzi się także surówka z selera lub sałatka z suszoną żurawiną. Serwując karpia, ozdób rybę polaną sosem plastrami cytryny, natką pietruszki lub kozieradki. Dowiedz się, czego potrzebujesz, by przyrządzić karpia w piwie oraz jak go zrobić krok po kroku. Zapoznaj się z naszym przepisem.