Karp faszerowany w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp faszerowany w galarecie

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

3 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

null

4 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z oczyszczonych i oskrobanych karpi obetnij głowę i płetwy.

Krok 2

Seler, marchewki i jedną cebule umyj, włóż do garnka, dodaj wodę. Włóż głowy i płetwy. Dopraw zielem angielskim i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

Krok 3

Ubij białko na sztywną pianę, drugą cebulę umyj i pokrój w kostkę, czerstwe bułki zamocz w mleku.

Krok 4

Wyjmij głowy i ogony, oczyść je z ości. Do mięsa z głowy i ogonów dodaj żółtka, wyciśnięte bułki, sól, rodzynki, cebulę, migdały, natkę, pieprz i ubite białko. Wszystko dobrze wymieszaj.

Krok 5

W puste otwory ryb włóż powstałą farsz.

Krok 7

Z wywaru wyjmij rybę i wyłóż na półmisek, a wywar przecedź. dodaj żelatynę i sok z cytryny. Schładzaj, aż zacznie gęstnieć. Oblej galaretą rybę. Odstaw do lodówki, aby zastygła.

Krok 6

Karpie z farszem włóż do garnka z wywarem i gotuj przez 30 minut. W między czasie żelatynę zamocz w 1/3 szklanki wody i rozpuść.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp faszerowany w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej