Karp prawdziwy na trójniaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp prawdziwy na trójniaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

300 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

5 sztuk

1 szczypta

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój, prawdziwki pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle cebulę i grzyby.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 1

Krok 2

Dodaj miód trójniak i zaczekaj do momentu, gdy część płynu odparuje.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 2

Krok 3

Przygotuj 100 mililitrów bulionu z wody i Bulionu grzybowego Knorr.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojone warzywa i gotuj na wolnym ogniu do momentu, kiedy będą miękkie. Pod koniec dodaj szyjki rakowe.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 4

Krok 5

Karpia pokrój w kostkę. Rybę, kminek oraz jałowiec dodaj do warzyw. Gotuj, aż ryba będzie miękka.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 5

Krok 6

Czosnek rozgnieć w moździerzu i dodaj do całości.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 6

Krok 7

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Serwuj ze świeżo siekanym koperkiem.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp prawdziwy na trójniakuKarp prawdziwy na trójniaku

Karp prawdziwy na trójniaku łączy w sobie delikatny smak ryby ze słodkim miodem. Doskonałym uzupełnieniem dania są mrożone lub suszone prawdziwki oraz aromatyczne przyprawy i dodatki, takie jak: ząbek czosnku, biały mielony pieprz, kminek oraz jagody jałowca. Dobrym pomysłem będzie dodanie do niego również innych składników, np. świeżo startego imbiru, trawy cytrynowej, rozmarynu czy oliwek. Rybę gotuj w uprzednio przygotowanym bulionie. Oprócz kawałków karpia, do pokrojonych warzyw (marchwi, selera i cebuli) dodaj szyjki rakowe, kminek oraz jałowiec. Całość połącz z grzybami, podsmażonymi na pitnym miodzie trójniak (miód możesz kupić gotowy w sklepie lub przygotować go samodzielnie). Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując prawdziwki pieczarkami. Gotowe danie serwuj posypane drobno posiekanym koperkiem. Pamiętaj, że karp na trójniaku nadaje się zarówno na świąteczną kolację, jak i niedzielny obiad. Pobierz listę składników i do dzieła! Smacznego.