Karp prawdziwy na trójniaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp prawdziwy na trójniaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

300 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

5 sztuk

1 szczypta

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój, prawdziwki pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle cebulę i grzyby.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 1

Krok 2

Dodaj miód trójniak i zaczekaj do momentu, gdy część płynu odparuje.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 2

Krok 3

Przygotuj 100 mililitrów bulionu z wody i Bulionu grzybowego Knorr.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojone warzywa i gotuj na wolnym ogniu do momentu, kiedy będą miękkie. Pod koniec dodaj szyjki rakowe.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 4

Krok 5

Karpia pokrój w kostkę. Rybę, kminek oraz jałowiec dodaj do warzyw. Gotuj, aż ryba będzie miękka.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 5

Krok 6

Czosnek rozgnieć w moździerzu i dodaj do całości.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 6

Krok 7

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Serwuj ze świeżo siekanym koperkiem.

Karp prawdziwy na trójniaku - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp prawdziwy na trójniaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp prawdziwy na trójniakuKarp prawdziwy na trójniaku

Karp prawdziwy na trójniaku łączy w sobie delikatny smak ryby ze słodkim miodem. Doskonałym uzupełnieniem dania są mrożone lub suszone prawdziwki oraz aromatyczne przyprawy i dodatki, takie jak: ząbek czosnku, biały mielony pieprz, kminek oraz jagody jałowca. Dobrym pomysłem będzie dodanie do niego również innych składników, np. świeżo startego imbiru, trawy cytrynowej, rozmarynu czy oliwek. Rybę gotuj w uprzednio przygotowanym bulionie. Oprócz kawałków karpia, do pokrojonych warzyw (marchwi, selera i cebuli) dodaj szyjki rakowe, kminek oraz jałowiec. Całość połącz z grzybami, podsmażonymi na pitnym miodzie trójniak (miód możesz kupić gotowy w sklepie lub przygotować go samodzielnie). Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując prawdziwki pieczarkami. Gotowe danie serwuj posypane drobno posiekanym koperkiem. Pamiętaj, że karp na trójniaku nadaje się zarówno na świąteczną kolację, jak i niedzielny obiad. Pobierz listę składników i do dzieła! Smacznego.