Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
500 mililitrów
300 gramów
100 gramów
100 gramów
500 gramów
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno pokrojoną cebulę obsmaż na maśle.
Krok 2
Dodaj miód.
Krok 3
Zalej wodą i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Zagotuj
Krok 4
Wcześniej przygotowane pomidory bez skórki pokrój w kostkę.
Krok 5
Karpia w kawałkach i szyjki rakowe dodaj na 5 minut przed końcem gotowania. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 6
Dodaj świeżo pokrojony koper i serwuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Raki z karpiem po sudecku
Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie karpia podawanego na Wigilię, koniecznie sprawdź ten przepis. Tu łączy się go z szyjkami rakowymi, które nadadzą gotowemu daniu wykwintny, świąteczny charakter. Wymienione mięso jest wyjątkowo delikatne, wymaga zatem specjalnego traktowania. Aby zachowało swoją łagodność, należy wrzucić je dopiero pod koniec przyrządzania sosu. Jak go przygotować? Do odpowiednio podsmażonej, pokrojonej w kosteczkę cebuli dodaj miód, całość zalej bulionem i dodaj pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Ułatwisz sobie ich obieranie, jeśli zrobisz na każdym z nich delikatne nacięcia i umieścisz na krótki czas w misce z wrzątkiem. Dobrym sposobem na zaoszczędzenie czasu będzie również użycie pomidorów konserwowych. W tym samym czasie, co mięso raków, dodaj również kawałki karpia. Po kilku minutach odstaw całość z ognia, wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem i od razu serwuj. Podawaj z ulubionym pieczywem lub sauté. Koniecznie zobacz nasz sprawdzony przepis na karpia. Smacznego.