Raki z karpiem po sudecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raki z karpiem po sudecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

98 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

500 mililitrów

300 gramów

100 gramów

100 gramów

500 gramów

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno pokrojoną cebulę obsmaż na maśle.

Raki z karpiem po sudecku - Krok 1

Krok 2

Dodaj miód.

Raki z karpiem po sudecku - Krok 2

Krok 3

Zalej wodą i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Zagotuj

Raki z karpiem po sudecku - Krok 3

Krok 4

Wcześniej przygotowane pomidory bez skórki pokrój w kostkę.

Raki z karpiem po sudecku - Krok 4

Krok 5

Karpia w kawałkach i szyjki rakowe dodaj na 5 minut przed końcem gotowania. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Raki z karpiem po sudecku - Krok 5

Krok 6

Dodaj świeżo pokrojony koper i serwuj.

Raki z karpiem po sudecku - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raki z karpiem po sudecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raki z karpiem po sudecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raki z karpiem po sudecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raki z karpiem po sudecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raki z karpiem po sudecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raki z karpiem po sudecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raki z karpiem po sudecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raki z karpiem po sudecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Raki z karpiem po sudeckuRaki z karpiem po sudecku

Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie karpia podawanego na Wigilię, koniecznie sprawdź ten przepis. Tu łączy się go z szyjkami rakowymi, które nadadzą gotowemu daniu wykwintny, świąteczny charakter. Wymienione mięso jest wyjątkowo delikatne, wymaga zatem specjalnego traktowania. Aby zachowało swoją łagodność, należy wrzucić je dopiero pod koniec przyrządzania sosu. Jak go przygotować? Do odpowiednio podsmażonej, pokrojonej w kosteczkę cebuli dodaj miód, całość zalej bulionem i dodaj pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Ułatwisz sobie ich obieranie, jeśli zrobisz na każdym z nich delikatne nacięcia i umieścisz na krótki czas w misce z wrzątkiem. Dobrym sposobem na zaoszczędzenie czasu będzie również użycie pomidorów konserwowych. W tym samym czasie, co mięso raków, dodaj również kawałki karpia. Po kilku minutach odstaw całość z ognia, wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem i od razu serwuj. Podawaj z ulubionym pieczywem lub sauté. Koniecznie zobacz nasz sprawdzony przepis na karpia. Smacznego.