Placki ziemniaczane z sosem wiosennym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z sosem wiosennym

Autor: haniaaa

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SOS:Kroimy paprykę ,ogórka,pomidora i cebulę wedle naszego uznania . Ja polecam małe kawałeczki ,są łatwiejsze w nakładaniu. Wrzucamy do jednego naczynia i solimy ,by składniki puśliły soki. W osobnym naczyniu przygotujemy śmietanę . 4 łyżki śmietany mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem ,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem . Kiedy już to zrobimy możemy wymieszać go z warzywami i odstawić gotowy sos do lodówki na czas smażenia placków.

Krok 2

PLACKI:ścieramy ziemniaki na małych oczkach tarki. Do startych ziemniaków dodajemy równeż startą lub pokrojoną na małe kawałeczki cebulę(połowę). Rozbite i dokładnie wymieszane jajka dolewamy do ziemniaków i cebuli . Następnie dokładamy 4 łyżki mąki + pieprz i sól . Mieszamy i placki są gotowe do usmażenia.

Krok 3

Na placki nakładamy nasz pysznie wyglądający,kolorowy sos i danie jest już gotowe do zjedzenia . Życzę smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej