Placki ziemniaczane z sosem wiosennym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z sosem wiosennym

Autor: haniaaa

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SOS:Kroimy paprykę ,ogórka,pomidora i cebulę wedle naszego uznania . Ja polecam małe kawałeczki ,są łatwiejsze w nakładaniu. Wrzucamy do jednego naczynia i solimy ,by składniki puśliły soki. W osobnym naczyniu przygotujemy śmietanę . 4 łyżki śmietany mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem ,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem . Kiedy już to zrobimy możemy wymieszać go z warzywami i odstawić gotowy sos do lodówki na czas smażenia placków.

Krok 2

PLACKI:ścieramy ziemniaki na małych oczkach tarki. Do startych ziemniaków dodajemy równeż startą lub pokrojoną na małe kawałeczki cebulę(połowę). Rozbite i dokładnie wymieszane jajka dolewamy do ziemniaków i cebuli . Następnie dokładamy 4 łyżki mąki + pieprz i sól . Mieszamy i placki są gotowe do usmażenia.

Krok 3

Na placki nakładamy nasz pysznie wyglądający,kolorowy sos i danie jest już gotowe do zjedzenia . Życzę smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej