Placki ziemniaczane z sosem wiosennym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z sosem wiosennym

Autor: haniaaa

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SOS:Kroimy paprykę ,ogórka,pomidora i cebulę wedle naszego uznania . Ja polecam małe kawałeczki ,są łatwiejsze w nakładaniu. Wrzucamy do jednego naczynia i solimy ,by składniki puśliły soki. W osobnym naczyniu przygotujemy śmietanę . 4 łyżki śmietany mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem ,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem . Kiedy już to zrobimy możemy wymieszać go z warzywami i odstawić gotowy sos do lodówki na czas smażenia placków.

Krok 2

PLACKI:ścieramy ziemniaki na małych oczkach tarki. Do startych ziemniaków dodajemy równeż startą lub pokrojoną na małe kawałeczki cebulę(połowę). Rozbite i dokładnie wymieszane jajka dolewamy do ziemniaków i cebuli . Następnie dokładamy 4 łyżki mąki + pieprz i sól . Mieszamy i placki są gotowe do usmażenia.

Krok 3

Na placki nakładamy nasz pysznie wyglądający,kolorowy sos i danie jest już gotowe do zjedzenia . Życzę smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej