
Składniki
5 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
SOS:Kroimy paprykę ,ogórka,pomidora i cebulę wedle naszego uznania . Ja polecam małe kawałeczki ,są łatwiejsze w nakładaniu. Wrzucamy do jednego naczynia i solimy ,by składniki puśliły soki. W osobnym naczyniu przygotujemy śmietanę . 4 łyżki śmietany mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem ,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem . Kiedy już to zrobimy możemy wymieszać go z warzywami i odstawić gotowy sos do lodówki na czas smażenia placków.
Krok 2
PLACKI:ścieramy ziemniaki na małych oczkach tarki. Do startych ziemniaków dodajemy równeż startą lub pokrojoną na małe kawałeczki cebulę(połowę). Rozbite i dokładnie wymieszane jajka dolewamy do ziemniaków i cebuli . Następnie dokładamy 4 łyżki mąki + pieprz i sól . Mieszamy i placki są gotowe do usmażenia.
Krok 3
Na placki nakładamy nasz pysznie wyglądający,kolorowy sos i danie jest już gotowe do zjedzenia . Życzę smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej