Placki ziemniaczane z sosem wiosennym

Autor: haniaaa

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SOS:Kroimy paprykę ,ogórka,pomidora i cebulę wedle naszego uznania . Ja polecam małe kawałeczki ,są łatwiejsze w nakładaniu. Wrzucamy do jednego naczynia i solimy ,by składniki puśliły soki. W osobnym naczyniu przygotujemy śmietanę . 4 łyżki śmietany mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem ,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem . Kiedy już to zrobimy możemy wymieszać go z warzywami i odstawić gotowy sos do lodówki na czas smażenia placków.

Krok 2

PLACKI:ścieramy ziemniaki na małych oczkach tarki. Do startych ziemniaków dodajemy równeż startą lub pokrojoną na małe kawałeczki cebulę(połowę). Rozbite i dokładnie wymieszane jajka dolewamy do ziemniaków i cebuli . Następnie dokładamy 4 łyżki mąki + pieprz i sól . Mieszamy i placki są gotowe do usmażenia.

Krok 3

Na placki nakładamy nasz pysznie wyglądający,kolorowy sos i danie jest już gotowe do zjedzenia . Życzę smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej