Placki ziemniaczane z sosem wiosennym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z sosem wiosennym

Autor: haniaaa

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SOS:Kroimy paprykę ,ogórka,pomidora i cebulę wedle naszego uznania . Ja polecam małe kawałeczki ,są łatwiejsze w nakładaniu. Wrzucamy do jednego naczynia i solimy ,by składniki puśliły soki. W osobnym naczyniu przygotujemy śmietanę . 4 łyżki śmietany mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem ,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem . Kiedy już to zrobimy możemy wymieszać go z warzywami i odstawić gotowy sos do lodówki na czas smażenia placków.

Krok 2

PLACKI:ścieramy ziemniaki na małych oczkach tarki. Do startych ziemniaków dodajemy równeż startą lub pokrojoną na małe kawałeczki cebulę(połowę). Rozbite i dokładnie wymieszane jajka dolewamy do ziemniaków i cebuli . Następnie dokładamy 4 łyżki mąki + pieprz i sól . Mieszamy i placki są gotowe do usmażenia.

Krok 3

Na placki nakładamy nasz pysznie wyglądający,kolorowy sos i danie jest już gotowe do zjedzenia . Życzę smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z sosem wiosennym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej