Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym

Autor: Tola Gliszczyńska-Staciwa

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 sztuka

2 łyżki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obieramy warzywa do sosu, myjemy natki. Do garnka nalewamy wody, wkładamy wołowinę pokrojoną na 8 kawałków. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zbieramy pianę powstałą na wodzie. Gotujemy jeszcze ok 2/3 godzin na średnim ogniu, aż mięso zrobi się miękkie. Możemy dolewać wody, jeśli dużo jej wyparuje. (na koniec gootowania powinno być ok 1l. bulionu). Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy nie pokrojone warzywa (łątwiej będzie je wyjąć z wody). Dodajemy kostki rosołowe, sól, pierz. Gotujemy jeszcze ok pół godziny na małym ogniu aby powstał nam bulion.

Krok 2

W między czasie obieramy ziemniaki. Scieramy je na bardzo drobnej tarce. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. (jeśli ziemniaki ściemnieją można dodać troszę mleka i będą znów jasne). Smażyc na rozgrzanym oleju średniej wielkości placki o złotym kolorze.

Krok 3

Kiedy bulion jest gotowy wyciągamy warzywa. w pół szkl wody rozrawiamy łyżkę mąki oraz 3 łyżeczki chrzanu. Dolewamy do gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy dwa placki, obok mięso i poleamy je sosem. Jeśli ktoś lubi można dodać warzywa z bulionu. Podajemy ciepłe. Smacznego!

Tola Gliszczyńska-Staciwa

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej