Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
1 sztuka
2 łyżki
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obieramy warzywa do sosu, myjemy natki. Do garnka nalewamy wody, wkładamy wołowinę pokrojoną na 8 kawałków. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zbieramy pianę powstałą na wodzie. Gotujemy jeszcze ok 2/3 godzin na średnim ogniu, aż mięso zrobi się miękkie. Możemy dolewać wody, jeśli dużo jej wyparuje. (na koniec gootowania powinno być ok 1l. bulionu). Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy nie pokrojone warzywa (łątwiej będzie je wyjąć z wody). Dodajemy kostki rosołowe, sól, pierz. Gotujemy jeszcze ok pół godziny na małym ogniu aby powstał nam bulion.
Krok 2
W między czasie obieramy ziemniaki. Scieramy je na bardzo drobnej tarce. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. (jeśli ziemniaki ściemnieją można dodać troszę mleka i będą znów jasne). Smażyc na rozgrzanym oleju średniej wielkości placki o złotym kolorze.
Krok 3
Kiedy bulion jest gotowy wyciągamy warzywa. w pół szkl wody rozrawiamy łyżkę mąki oraz 3 łyżeczki chrzanu. Dolewamy do gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy dwa placki, obok mięso i poleamy je sosem. Jeśli ktoś lubi można dodać warzywa z bulionu. Podajemy ciepłe. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























