Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
1 sztuka
2 łyżki
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obieramy warzywa do sosu, myjemy natki. Do garnka nalewamy wody, wkładamy wołowinę pokrojoną na 8 kawałków. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zbieramy pianę powstałą na wodzie. Gotujemy jeszcze ok 2/3 godzin na średnim ogniu, aż mięso zrobi się miękkie. Możemy dolewać wody, jeśli dużo jej wyparuje. (na koniec gootowania powinno być ok 1l. bulionu). Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy nie pokrojone warzywa (łątwiej będzie je wyjąć z wody). Dodajemy kostki rosołowe, sól, pierz. Gotujemy jeszcze ok pół godziny na małym ogniu aby powstał nam bulion.
Krok 2
W między czasie obieramy ziemniaki. Scieramy je na bardzo drobnej tarce. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. (jeśli ziemniaki ściemnieją można dodać troszę mleka i będą znów jasne). Smażyc na rozgrzanym oleju średniej wielkości placki o złotym kolorze.
Krok 3
Kiedy bulion jest gotowy wyciągamy warzywa. w pół szkl wody rozrawiamy łyżkę mąki oraz 3 łyżeczki chrzanu. Dolewamy do gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy dwa placki, obok mięso i poleamy je sosem. Jeśli ktoś lubi można dodać warzywa z bulionu. Podajemy ciepłe. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej