Świąteczna rolada ze szczupaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna rolada ze szczupaka

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczupak był oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę. Rybę filetujemy. Mięso odkładamy. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obraną marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele i liść laurowy, bulion na włoszczyźnie, zalewamy wodą i gotujemy

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 1

Krok 2

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i 2 łyżki kaszy kukurydzianej i całość dokładnie mieszamy.

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 2

Krok 3

Rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku masę rybną, formujemy długi baton i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, kawałkami sałaty, ćwiartkami pomidorków, a na powierzchni układamy rozdrobnioną galaretę, która została z przygotowania karpia.

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 3
straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpański omlet
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej