
Składniki
1 sztuka
5 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
2 kilogramy
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczupak był oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę. Rybę filetujemy. Mięso odkładamy. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obraną marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele i liść laurowy, bulion na włoszczyźnie, zalewamy wodą i gotujemy

Krok 2
Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i 2 łyżki kaszy kukurydzianej i całość dokładnie mieszamy.

Krok 3
Rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku masę rybną, formujemy długi baton i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, kawałkami sałaty, ćwiartkami pomidorków, a na powierzchni układamy rozdrobnioną galaretę, która została z przygotowania karpia.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej