Świąteczna rolada ze szczupaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna rolada ze szczupaka

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

2 kilogramy

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczupak był oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę. Rybę filetujemy. Mięso odkładamy. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obraną marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele i liść laurowy, bulion na włoszczyźnie, zalewamy wodą i gotujemy

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 1

Krok 2

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i 2 łyżki kaszy kukurydzianej i całość dokładnie mieszamy.

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 2

Krok 3

Rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku masę rybną, formujemy długi baton i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, kawałkami sałaty, ćwiartkami pomidorków, a na powierzchni układamy rozdrobnioną galaretę, która została z przygotowania karpia.

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 3
straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej