Świąteczna rolada ze szczupaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna rolada ze szczupaka

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

2 kilogramy

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczupak był oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę. Rybę filetujemy. Mięso odkładamy. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obraną marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele i liść laurowy, bulion na włoszczyźnie, zalewamy wodą i gotujemy

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 1

Krok 2

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i 2 łyżki kaszy kukurydzianej i całość dokładnie mieszamy.

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 2

Krok 3

Rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku masę rybną, formujemy długi baton i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, kawałkami sałaty, ćwiartkami pomidorków, a na powierzchni układamy rozdrobnioną galaretę, która została z przygotowania karpia.

Świąteczna rolada ze szczupaka - Krok 3
straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna rolada ze szczupaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Panierowny brie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej