Zupa krem z bobu z serkiem topionym - przepis | Przepisy.pl pixel

Krem serowy z ziarnami bobu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
1249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

510 osób wydrukowało

Pobierz pdf

916 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 3 szklankach gorącej wody.

Krem serowy z ziarnami bobu - Krok 1

Krok 2

Rozmroź i obierz bób, dodaj do wywaru, po czym gotuj przez 10 minut.

Krem serowy z ziarnami bobu - Krok 2

Krok 3

Dodaj topiony serek oraz zasmażkę Knorr. Zagotuj zupę, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem (jeśli uznasz to za konieczne).

Krem serowy z ziarnami bobu - Krok 3

Krok 4

Krem podawaj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami z pszennego chleba.

Krem serowy z ziarnami bobu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

3

Opinie o przepisie

  • Kris Kus

    Kris Kus , 09.07.2016

    a

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kris Kus

    Kris Kus , 09.07.2016

    proponuje jako dodatek nieco czosnku lub bagietke czosnkowa zamiast grzanek. również łyżka zuelonego pesto tez tu nie zaszkodzi . Dla miłośników bobu... bomba :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażka Bandelak

    Grażka Bandelak , 06.07.2016

    Z rególy nie używam serków topionych bo zawierają mnóstwo konserwantów i tłuszcze utwardzone szkodliwe dla zdrowia. Jaki serek mogę zastosować aby nie zawierał tych wszystkich trujących elementów ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem serowy z ziarnami bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem serowy z ziarnami bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem serowy z ziarnami bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem serowy z ziarnami bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem serowy z ziarnami bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem serowy z ziarnami bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem serowy z ziarnami bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem serowy z ziarnami bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowina z orzechami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem serowy z ziarnami bobuKrem serowy z ziarnami bobu

Serek topiony może posłużyć nie tylko do smarowania kanapek. Na jego bazie przygotujesz pyszny, gęsty krem serowy z dodatkiem ziaren bobu – potrawę prostą, ale bardzo pomysłową. Serwując ją – pozytywnie zaskoczysz swoich domowników lub gości na domowym przyjęciu. Bazą tej aromatycznej, kremowej zupy jest delikatny, drobiowy rosół z lubczykiem. W tym przepisie serek topiony możesz zastąpić swoim ulubionym tartym serem żółtym. Równie ważnym składnikiem tego dania jest ugotowany i obrany z łupin bób – mrożony lub świeży. Kupując go, wybieraj młode, jasnozielone ziarna pozbawione plam – przejrzały może być ciężkostrawny. Serową zupę krem z bobem najlepiej podawać z grzankami (wykorzystaj do ich przygotowania czerstwe pieczywo, pokrój je w kostkę i podpiecz na odrobinie oliwy). Danie posyp świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.