Karp Wigilijny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp Wigilijny

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

100 gramów

150 gramów

150 gramów

6 łyżek

6 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw kupujemy karpia najlepiej dwa karpie takie po 1300 gram głowy odejdą i flaki będzie 2kg rybki dzwonka .Kupionego Karpia wkładam karpia do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie zarówno skóra jak i łuski schodzą o wiele łatwiej. Ja tylko pozbywam się łusek piekę ze skórką rybkę .

Krok 2

Karpia kroję w dzwonki skrapiam dobrze sokiem z cytryny połączonym z przyprawą w mini kostkach smażona cebulka Knorr cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.

Krok 3

Na talerzu przygotowuje panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładam po kawałku karpia i obtaczam w panierce .Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach. Pyszne danie Wigilijne :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp Wigilijny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp Wigilijny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp Wigilijny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp Wigilijny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp Wigilijny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp Wigilijny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp Wigilijny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp Wigilijny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Karp w galarecie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej