
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
60 gramów
60 gramów
250 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

Krok 2
Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.

Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.

Krok 4
Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.

Krok 5
Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.

Krok 6
Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa rybna z karpia
Prawdziwa zupa rybna z karpia
Prawdziwa zupa rybna to jeden z najbardziej aromatycznych i pysznych bulionów, jakie można przyrządzić w domowej kuchni. Żeby jednak była pełna smaków i aromatu trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie składniki - świeże ryby i warzywa - i odpowiednio wcześniej ugotować odpowiednio doprawiony bulion. Świąteczna wersja zupy rybnej bazuje na karpiu. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzą się rybie głowy, kręgosłupy i ogony, które pozostaną po filetowaniu ryby do smażenia tzw. dzwonków. Jest w nich całe mnóstwo smaku, który uwolni się podczas gotowania i uświetni bulion. Prezentujemy przepis na zupę rybną z karpia.
Dla kogo?
Nie należysz do wielbicieli karpia, ale chcesz podać tę tradycyjną rybę podczas świąt? Przepis na zupę rybną z karpia to pyszny kompromis, który z pewnością docenią wszyscy biesiadnicy. Jej lekka konsystencja oraz delikatny smak posmakuje również dzieciom.
Na jaką okazję?
Prawdziwa zupa rybna to doskonała potrawa podczas świąt Bożego Narodzenia, ale smakuje na tyle dobrze, że szkoda byłoby ją gotować tylko raz w roku. Uświetni każdą domową uroczystość i urozmaici codzienne menu komponowane na co dzień.
Czy wiesz, że?
Przygotowując zupę rybną z karpia, nie musisz obawiać się o ości – będziesz przecedzać ją przez gęste sito, na którym powinny się zatrzymać. Do bulionu możesz też wrzucić większe kawałki ryby, by potem oddzielone z nich mięso zostawić w gotowym daniu. Dzięki temu jeszcze mocniej podkreślisz smak zupy i sprawisz, że stanie się bardziej sycąca.
Dla urozmaicenia:
Do zupy rybnej wrzuć pokrojoną włoszczyznę – np. marchewkę i seler. By była idealnie kremowa – koniecznie zapraw ją śmietaną, mąką i odrobiną kaszy manny.