Zupa rybna z karpia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa rybna z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

313 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

808 osób wydrukowało

Pobierz pdf

617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

60 gramów

60 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

Zupa rybna z karpia - Krok 1

Krok 2

Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.

Zupa rybna z karpia - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.

Zupa rybna z karpia - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.

Zupa rybna z karpia - Krok 4

Krok 5

Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.

Zupa rybna z karpia - Krok 5

Krok 6

Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

Zupa rybna z karpia - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Jalina Esielewska

    Jalina Esielewska , 27.12.2015

    jest ok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa rybna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna z karpiaZupa rybna z karpia

Zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie. To jeden z najbardziej aromatycznych i pysznych bulionów, jakie można przyrządzić. By była pełna smaku, trzeba zaopatrzyć się świeże ryby, warzywa i oczywiście odpowiednio doprawiony bulion. Świąteczna wersja zupy rybnej bazuje na karpiu – najlepsze będą do niej rybie głowy, kręgosłupy i ogony, których pozostaną po filetowaniu ryby do smażenia tzw. dzwonków. Jest w nich mnóstwo smaku, które podczas gotowani przejdą do bulionu. Nie obawiaj się o ości – zupę będziesz przecedzać przez gęste sito. Do bulionu możesz też wrzucić większe kawałki ryby, by potem oddzielone z nich mięso zostawić w gotowym daniu. Do zupy rybnej wrzuć pokrojoną włoszczyznę – np. marchewkę i seler. By była idealnie kremowa - koniecznie zapraw ją śmietaną, mąką i odrobiną kaszy manny. Podawaj z grzankami z pieczywa.