Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
60 gramów
60 gramów
250 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
Krok 2
Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
Krok 4
Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
Krok 5
Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
Krok 6
Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa rybna z karpia
Jeżeli szukasz pomysłu na rybne danie w nowej odsłonie, to jesteś w dobrym miejscu. Przed Tobą wyjątkowa zupa rybna z karpia, czyli jeden z najbardziej aromatycznych i pysznych bulionów, jakie można przyrządzić w domowej kuchni. Żeby jednak była pełna smaków i zapachów, najpierw trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Podstawą tego specjału są oczywiście świeże ryby. Ich smak uzupełniają warzywa, takie jak seler oraz marchew. Oprócz zakupu produktów należy także wcześniej ugotować bulion, który będzie odpowiednio doprawiony. Wystarczy jedna kostka produktu Knorr, aby całość stała się niezwykle aromatyczna. Świąteczna wersja zupy rybnej bazuje na karpiu. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzą się rybie głowy, kręgosłupy i ogony, które pozostaną po filetowaniu ryby do smażenia tzw. dzwonków. Jest w nich całe mnóstwo smaku, który uwolni się podczas gotowania. Prezentujemy przepis na zupę rybną z karpia. Oczaruj nim swoich bliskich i zbieraj pochwały od zadowolonych smakoszy. Rozpocznij przygotowania już dziś, recepturę już znasz, więc wszystko zależy od Ciebie. Powodzenia!
Dla kogo?
Nie należysz do wielbicieli karpia, ale chcesz podać tę tradycyjną rybę podczas świąt? Przepis na zupę rybną z karpia to pyszny kompromis, który z pewnością docenią wszyscy biesiadnicy. Obserwuj zaskoczone miny gości, gdy zaserwujesz im wyjątkowe danie w nowej odsłonie. Być może wszyscy spodziewali się smażonego karpia na talerzu, więc pyszna zupa o wielu walorach może być dla nich pozytywnym zaskoczeniem. Nie musisz martwić się, że danie komuś nie zasmakuje, ponieważ przygotowana przez nas kompozycja składników pozwala uzyskać doskonałe rezultaty. Zupa z karpia ma delikatną konsystencję oraz wyważony aromat, dlatego przypadnie ona również do gustu najmłodszym członkom rodziny. Przygotuj naszą recepturę, a z pewnością zostanie ona z Tobą na dłużej. Zupa rybna z karpia jest obowiązkowym elementem menu każdego smakosza ryb. Należysz do nich? Jeżeli nie, to po spróbowaniu właśnie tego przepisu możesz zmienić zdanie.
Na jaką okazję?
Prawdziwa zupa rybna z głów karpia to doskonała potrawa podczas świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach karp jest obowiązkowym elementem na wigilijnym stole, więc zaserwowany w tej wersji z pewnością zyska grono miłośników. Zapewniamy, że nasza potrawa smakuje na tyle dobrze, że warto ją gotować nie tylko raz w roku. Nie czekaj tak długo i przygotuj ją na inną okazję, np. imieniny lub urodziny. Zupa rybna z karpia to przepis, który uświetni każdą uroczystość w gronie przyjaciół lub bliskich. Możesz podać ją na pierwsze danie, a pobudzisz apetyt wszystkich gości. Aromatyczna zupa z karpia sprawdzi się także jako obiad dla całej rodziny i urozmaici menu komponowane na co dzień. Jeżeli lubisz dania, które starczają na dłużej, to przygotuj większy garnek rybnego specjału i serwuj go kilka dni z rzędu lub zamroź. Odgrzewana zupa rybna z karpia nie traci aromatu, a wręcz zyskuje go coraz więcej, ponieważ składniki zdążą się ze sobą „polubić”. Spróbujesz?
Czy wiesz, że?
Wiele osób rezygnuje z podawania karpia, ponieważ ma on wiele ości. Całkowicie to rozumiemy, ponieważ zjedzenie tej ryby stanowi dla wielu osób niemałe wyzwanie, szczególnie gdy planujemy ugościć najmłodszych lub najstarszych członków rodziny. I choć istnieją sposoby, które pozwalają na rozpuszczenie większości ości w rybie, to zazwyczaj proces ten nie jest całkowicie wystarczający i w karpiu pozostają resztki niechcianych części cienkich kości. Znasz ten problem? Nasz przepis pozwoli Ci go rozwiązać. Przygotowując zupę rybną z karpia, nie musisz obawiać się o ości – będziesz przecedzać ją przez gęste sito, na którym powinny się zatrzymać. Ponów czynność, by mieć pewność, że w daniu nie znajdą się resztki cienkich kostek. Do bulionu możesz też wrzucić większe kawałki ryby, by potem oddzielone z nich mięso zostawić w gotowym daniu. Dzięki temu jeszcze mocniej podkreślisz smak zupy i sprawisz, że stanie się bardziej sycąca.
Dla urozmaicenia:
Na liście składników nie może zabraknąć świeżych warzyw, dzięki którym danie jest aromatyczne i bardzo apetyczne. Dobrze przyrządzony bulion to przecież podstawa każdej zupy. Ten z naszej receptury wychodzi idealny, a to wszystko dzięki dobrze dobranej kompozycji składników. Do zupy rybnej z głów karpia wrzuć pokrojoną włoszczyznę – np. marchewkę i seler. By była idealnie kremowa – koniecznie zapraw ją śmietaną, mąką i odrobiną kaszy manny. Nie zapomnij także o dodatkach, które sprawią, że danie nasyci wszystkich gości. Rekomendujemy przygotowanie domowych grzanek. Wystarczy, że posmarujesz pieczywo masłem, pokroisz je na kawałki i upieczesz. Jeżeli jednak nie masz czasu na dodatkowe czynności w kuchni, to gotowe grzanki kupisz w sklepie. Pycha! Tak prezentuje się najlepsza zupa rybna z karpia, która oczaruje wszystkich gości. Zaserwuj ją na święta lub nie czekaj do bożonarodzeniowego okresu i przyrządź danie, gdy tylko najdzie Cię ochota. Później koniecznie podziel się z nami opinią na temat przygotowanej zupy.