Zupa rybna z karpia - przepis na najlepszą zupę | Przepisy.pl pixel

Zupa rybna z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

314 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

844 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

676 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

60 gramów

60 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

Zupa rybna z karpia - Krok 1

Krok 2

Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.

Zupa rybna z karpia - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.

Zupa rybna z karpia - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.

Zupa rybna z karpia - Krok 4

Krok 5

Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.

Zupa rybna z karpia - Krok 5

Krok 6

Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

Zupa rybna z karpia - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Maciej

    Maciej , 09.12.2020

    TAK Przyznam się, że nie jesteśmy z żoną fanami karpia i zupy rybnej, jednak ten przepis skradł nasze podniebienie! Zupa rybna w tym wydaniu napewno zagości na naszym wigilijnym stole razem z milickim karpiem! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jalina Esielewska

    Jalina Esielewska , 27.12.2015

    jest ok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna z karpiaZupa rybna z karpia

Zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie. To jeden z najbardziej aromatycznych i pysznych bulionów, jakie można przyrządzić. By była pełna smaku, trzeba zaopatrzyć się świeże ryby, warzywa i oczywiście odpowiednio doprawiony bulion. Świąteczna wersja zupy rybnej bazuje na karpiu – najlepsze będą do niej rybie głowy, kręgosłupy i ogony, których pozostaną po filetowaniu ryby do smażenia tzw. dzwonków. Jest w nich mnóstwo smaku, które podczas gotowani przejdą do bulionu. Nie obawiaj się o ości – zupę będziesz przecedzać przez gęste sito. Do bulionu możesz też wrzucić większe kawałki ryby, by potem oddzielone z nich mięso zostawić w gotowym daniu. Do zupy rybnej wrzuć pokrojoną włoszczyznę – np. marchewkę i seler. By była idealnie kremowa - koniecznie zapraw ją śmietaną, mąką i odrobiną kaszy manny. Podawaj z grzankami z pieczywa.