Zupa rybna z karpia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

312 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

801 osób wydrukowało

Pobierz pdf

601 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

60 gramów

60 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

Zupa rybna z karpia - Krok 1

Krok 2

Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.

Zupa rybna z karpia - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.

Zupa rybna z karpia - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.

Zupa rybna z karpia - Krok 4

Krok 5

Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.

Zupa rybna z karpia - Krok 5

Krok 6

Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

Zupa rybna z karpia - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Jalina Esielewska

    Jalina Esielewska , 27.12.2015

    jest ok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna z karpiaZupa rybna z karpia

Zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie. To jeden z najbardziej aromatycznych i pysznych bulionów, jakie można przyrządzić. By była pełna smaku, trzeba zaopatrzyć się świeże ryby, warzywa i oczywiście odpowiednio doprawiony bulion. Świąteczna wersja zupy rybnej bazuje na karpiu – najlepsze będą do niej rybie głowy, kręgosłupy i ogony, których pozostaną po filetowaniu ryby do smażenia tzw. dzwonków. Jest w nich mnóstwo smaku, które podczas gotowani przejdą do bulionu. Nie obawiaj się o ości – zupę będziesz przecedzać przez gęste sito. Do bulionu możesz też wrzucić większe kawałki ryby, by potem oddzielone z nich mięso zostawić w gotowym daniu. Do zupy rybnej wrzuć pokrojoną włoszczyznę – np. marchewkę i seler. By była idealnie kremowa - koniecznie zapraw ją śmietaną, mąką i odrobiną kaszy manny. Podawaj z grzankami z pieczywa.