
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
60 gramów
60 gramów
250 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
Krok 2
Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
Krok 4
Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
Krok 5
Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
Krok 6
Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie. To jeden z najbardziej aromatycznych i pysznych bulionów, jakie można przyrządzić. By była pełna smaku, trzeba zaopatrzyć się świeże ryby, warzywa i oczywiście odpowiednio doprawiony bulion. Świąteczna wersja zupy rybnej bazuje na karpiu – najlepsze będą do niej rybie głowy, kręgosłupy i ogony, które pozostaną po filetowaniu ryby do smażenia tzw. dzwonków. Jest w nich mnóstwo smaku, który podczas gotowani przejdzie do bulionu. Prezentujemy przepis na zupę rybną z karpia. Trzymaj się naszych wskazówek, a wyśmienity posiłek masz jak w banku!
Dla kogo?
Nie należysz do wielbicieli karpia, ale chcesz podać tę tradycyjną rybę podczas świątecznego posiłku? Przepis na zupę rybną z karpia to pyszny kompromis, który z pewnością docenią wszyscy biesiadnicy.
Na jaką okazję?
Kolacja wigilijna wydaje się najbardziej odpowiednim pretekstem do zaserwowania zupy z głów karpia, ale smakuje na tyle dobrze, że szkoda byłoby ją gotować tylko raz w roku. Uświetni każdą domową uroczystość.
Czy wiesz, że?
Nie obawiaj się o ości – zupę z karpia będziesz przecedzać przez gęste sito. Do bulionu możesz też wrzucić większe kawałki ryby, by potem oddzielone z nich mięso zostawić w gotowym daniu.
Dla urozmaicenia:
Do zupy rybnej wrzuć pokrojoną włoszczyznę – np. marchewkę i seler. By była idealnie kremowa – koniecznie zapraw ją śmietaną, mąką i odrobiną kaszy manny. Do przepisu na zupę z karpia dołącz chrupiący dodatek. Podawaj z grzankami z pieczywa.