Koperkowa zupa rybna ze świeżym pieczywem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa rybna (z chlebem)

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

6 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i zalej około 1,5 l wody. Włóż głowę, płetwy i kręgosłup ryby.

Krok 2

Po tym czasie przecedź zupę i dodaj porwane kromki chleba oraz pokrojoną rybę. Gotuj przez kolejne 20 minut. Zupę rozlej do miseczek i podawaj posypaną drobno posiekanym koprem.

Krok 3

Dodaj ziele angielskie oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj na wolnym ogniu około 1 godzinę.

Krok 4

Sandacza lub inną dużą rybę dokładnie oczyść i umyj. Wyfiletuj ją, zdejmij skórę. Mięso pokrój w kostkę.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna (z chlebem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna (z chlebem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna (z chlebem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna (z chlebem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna (z chlebem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna (z chlebem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna (z chlebem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna (z chlebem) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna (z chlebem)Zupa rybna (z chlebem)

Zupa rybna jest dobrą alternatywą dla rosołu gotowanego na drobiu. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak ją przyrządzić. Będziesz potrzebować świeżej, całej ryby – najlepiej sprawdzi się sandacz. Należy ją najpierw oprawić, czyli dokładnie oczyścić z wnętrzności i umyć pod bieżącą wodą, a następnie zdjąć z niej skórę i podzielić na filety. Do ugotowania zupy użyte zostaną również warzywa, takie jak: por, pietruszka i seler korzeniowy. Gotuj je w garnku razem z rybią głową, kręgosłupem oraz płetwami, z dodatkiem ziela angielskiego – powstały w ten sposób bulion będzie smaczną bazą do zupy. Ugotowany wywar przecedź przez durszlak lub sito, żeby uzyskać klarowny płyn. Następnie dodaj do niego przygotowane wcześniej rybie mięso oraz porwane na kawałki kromki różnych rodzajów chleba np. żytniego razowego, pełnoziarnistego orkiszowego i białego pszennego. Zupę podawaj na gorąco, posypaną drobno posiekanym koperkiem. Koniecznie sprawdź przepis na to proste i wspaniale smakujące danie. Życzymy smacznego!