Zupa jarzynowa zielona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa zielona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

1398 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 litr

1 sztuka

50 gramów

100 mililitrów

null sztuk

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść Bulionetkę Knorr w 1 litrze wrzątku. Wsyp groszek i gotuj 10 minut. Dodaj śmietankę i zmiksuj.

Zupa jarzynowa zielona - Krok 1

Krok 2

Wsyp pokrojone w kostkę warzywa i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie.

Zupa jarzynowa zielona - Krok 2

Krok 3

Dodaj makaron i ugotuj. Dopraw zupę pieprzem i podawaj.

Zupa jarzynowa zielona - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Tomasz

    Tomasz Tomasz , 13.05.2016

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa zielona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa zielona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowa zielonaZupa jarzynowa zielona

Zupa jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które większość z nas pamięta z dzieciństwa. Potrawa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co więcej – możesz do niej dodać wszystkie ulubione warzywa. W zależności od upodobań swoich i pozostałych domowników, możesz przyrządzić jej wersję na bulionie warzywnym lub mięsnym np., drobiowym. Można serwować ją zarówno z makaronem, jak i ziemniakami, kaszą czy lanymi kluskami. Do dekoracji zupy jarzynowej doskonale sprawdzi się koperek, szczypiorek lub pietruszka. Jeżeli okaże się ona zbyt słona, wystarczy, że dodasz do niej surowego ziemniaka lub odrobinę ryżu zawiniętego w gazę i będziesz gotować przez kilka minut. Smak zbyt ostrej zupy załagodzisz dodając do niej łyżkę śmietany lub cukru. Natomiast sposobem na zbyt tłustą zupę jest przelanie jej do słoika, zostawienie na noc w lodówce, a następnie zebranie przy pomocy łyżeczki tłuszczu, który zebrał się na wierzchu.