
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 litr
1 sztuka
50 gramów
100 mililitrów
null sztuk
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść Bulionetkę Knorr w 1 litrze wrzątku. Wsyp groszek i gotuj 10 minut. Dodaj śmietankę i zmiksuj.

Krok 2
Wsyp pokrojone w kostkę warzywa i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie.

Krok 3
Dodaj makaron i ugotuj. Dopraw zupę pieprzem i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa jarzynowa zielona
Zupa jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które większość z nas pamięta z dzieciństwa. Potrawa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co więcej – możesz do niej dodać wszystkie ulubione warzywa. W zależności od upodobań swoich i pozostałych domowników, możesz przyrządzić jej wersję na bulionie warzywnym lub mięsnym np., drobiowym. Można serwować ją zarówno z makaronem, jak i ziemniakami, kaszą czy lanymi kluskami. Do dekoracji zupy jarzynowej doskonale sprawdzi się koperek, szczypiorek lub pietruszka. Jeżeli okaże się ona zbyt słona, wystarczy, że dodasz do niej surowego ziemniaka lub odrobinę ryżu zawiniętego w gazę i będziesz gotować przez kilka minut. Smak zbyt ostrej zupy załagodzisz dodając do niej łyżkę śmietany lub cukru. Natomiast sposobem na zbyt tłustą zupę jest przelanie jej do słoika, zostawienie na noc w lodówce, a następnie zebranie przy pomocy łyżeczki tłuszczu, który zebrał się na wierzchu.