Chińska zupa rybna - azjatycka, pikantna: przepis | Przepisy.pl pixel

Chińska zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

333 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

0.5 łyżeczki

1.5 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj litr wody z bulionetką Knorr.

Chińska zupa rybna - Krok 1

Krok 2

Dodaj duże kawałki trawy cytrynowej, połowę sosu sojowego, cukier, starte kłącze imbiru, łodygi kolendry, sok z cytryny i ugotuj esencjonalny bulion przez około 15 minut.

Chińska zupa rybna - Krok 2

Krok 3

Filety z soli zamarynuj w pozostałym sosie sojowym.

Chińska zupa rybna - Krok 3

Krok 4

Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie.

Chińska zupa rybna - Krok 4

Krok 5

Gotową rybę dodaj do zupy, zagotuj i podawaj posypaną posiekaną natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska zupa rybnaChińska zupa rybna

Wywary drobiowe i warzywne to doskonałe bazy wielu zup, nie tylko tych, które pochodzą z kuchni polskiej. Jeśli chcesz wykorzystać je, by poznać smaki z innych stron świata, przygotuj chińską zupę rybną. Na bazie delikatnego bulionu drobiowego przygotuj wywar z orientalnych składników: trawy cytrynowej, słodko-korzennego świeżego kłącza imbiru, wyrazistej kolendry i soku z cytryny. Kwaskowatość składników przełamiesz, dodając do nich niewielką ilość cukru oraz sosu sojowego. W ostatnim z wymienionych zamarynuj także rybę, dzięki czemu zyska orientalny posmak. Następnie obtocz ją w panierce i usmaż. Tak przygotowane mięso dodaj do zupy – dzięki temu bulion przeniknie rybnym smakiem. Całość zagotuj i podawaj na gorąco. Przyrządzenie chińskiej zupy rybnej jest proste, a efekt końcowy naprawdę pyszny. Przed podaniem udekoruj ją świeżą kolendrą i kawałkiem trawy cytrynowej. Dobrze będzie się także prezentował kawałek cytryny. Do zupy możesz dołączyć wiele dodatków, np. ugotowany wcześniej chiński makaron ryżowy. Zobacz, jak prosta może być kuchnia azjatycka.