Chińska zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

247 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

0.5 łyżeczki

1.5 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj litr wody z bulionetką Knorr.

Chińska zupa rybna - Krok 1

Krok 2

Dodaj duże kawałki trawy cytrynowej, połowę sosu sojowego, cukier, starte kłącze imbiru, łodygi kolendry, sok z cytryny i ugotuj esencjonalny bulion przez około 15 minut.

Chińska zupa rybna - Krok 2

Krok 3

Filety z soli zamarynuj w pozostałym sosie sojowym.

Chińska zupa rybna - Krok 3

Krok 4

Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie.

Chińska zupa rybna - Krok 4

Krok 5

Gotową rybę dodaj do zupy, zagotuj i podawaj posypaną posiekaną natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska zupa rybnaChińska zupa rybna

Wywary drobiowe i warzywne to doskonałe bazy wielu zup, nie tylko tych, które pochodzą z kuchni polskiej. Jeśli chcesz wykorzystać je, by poznać smaki z innych stron świata, przygotuj chińską zupę rybną. Na bazie delikatnego bulionu drobiowego przygotuj wywar z orientalnych składników: trawy cytrynowej, słodko-korzennego świeżego kłącza imbiru, wyrazistej kolendry i soku z cytryny. Kwaskowatość składników przełamiesz, dodając do nich niewielką ilość cukru oraz sosu sojowego. W ostatnim z wymienionych zamarynuj także rybę, dzięki czemu zyska orientalny posmak. Następnie obtocz ją w panierce i usmaż. Tak przygotowane mięso dodaj do zupy – dzięki temu bulion przeniknie rybnym smakiem. Całość zagotuj i podawaj na gorąco. Przyrządzenie chińskiej zupy rybnej jest proste, a efekt końcowy naprawdę pyszny. Przed podaniem udekoruj ją świeżą kolendrą i kawałkiem trawy cytrynowej. Dobrze będzie się także prezentował kawałek cytryny. Do zupy możesz dołączyć wiele dodatków, np. ugotowany wcześniej chiński makaron ryżowy. Zobacz, jak prosta może być kuchnia azjatycka.