Chińska zupa rybna - azjatycka, pikantna: przepis | Przepisy.pl pixel

Chińska zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
333 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

0.5 łyżeczki

1.5 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj litr wody z bulionetką Knorr.

Chińska zupa rybna - Krok 1

Krok 2

Dodaj duże kawałki trawy cytrynowej, połowę sosu sojowego, cukier, starte kłącze imbiru, łodygi kolendry, sok z cytryny i ugotuj esencjonalny bulion przez około 15 minut.

Chińska zupa rybna - Krok 2

Krok 3

Filety z soli zamarynuj w pozostałym sosie sojowym.

Chińska zupa rybna - Krok 3

Krok 4

Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie.

Chińska zupa rybna - Krok 4

Krok 5

Gotową rybę dodaj do zupy, zagotuj i podawaj posypaną posiekaną natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińska zupa rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska zupa rybnaChińska zupa rybna

Wywary drobiowe i warzywne to doskonałe bazy wielu zup, nie tylko tych, które pochodzą z kuchni polskiej. Jeśli chcesz wykorzystać je, by poznać smaki z innych stron świata, przygotuj chińską zupę rybną. Na bazie delikatnego bulionu drobiowego przygotuj wywar z orientalnych składników: trawy cytrynowej, słodko-korzennego świeżego kłącza imbiru, wyrazistej kolendry i soku z cytryny. Kwaskowatość składników przełamiesz, dodając do nich niewielką ilość cukru oraz sosu sojowego. W ostatnim z wymienionych zamarynuj także rybę, dzięki czemu zyska orientalny posmak. Następnie obtocz ją w panierce i usmaż. Tak przygotowane mięso dodaj do zupy – dzięki temu bulion przeniknie rybnym smakiem. Całość zagotuj i podawaj na gorąco. Przyrządzenie chińskiej zupy rybnej jest proste, a efekt końcowy naprawdę pyszny. Przed podaniem udekoruj ją świeżą kolendrą i kawałkiem trawy cytrynowej. Dobrze będzie się także prezentował kawałek cytryny. Do zupy możesz dołączyć wiele dodatków, np. ugotowany wcześniej chiński makaron ryżowy. Zobacz, jak prosta może być kuchnia azjatycka.